Vlada KS usvojila Strategiju za sprječavanje i suzbijanje opojnih droga

Na inicijativu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Rusmira Pobrića, i uz podršku ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice, pokrenuta je aktivnost i najavljen sistemski pristup u borbi protiv zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo.

  • Višemjesečni rad je rezultovao izradom Strategije za sprječavanje i suzbijanje opojnih droga u Kantonu Sarajevo, koju je stručni tim, u konsultaciji s nadležnim institucijama, pripremio.

Prema riječima ministra Katice, nalazi situacijske analize, strateški ciljevi i akcioni plan, kao ključni dijelovi Strategije, prezentirani su Vladi KS, koja je ovaj dokument na svojoj posljednjoj sjednici usvojila.

“Službeni podaci o zloupotrebi opojnih droga u KS, prikupljeni iz više različitih sektora, u najmanju ruku su zabrinjavajući i još jednom su potvrdili opravdanost našeg opredjeljenja za temeljit, multisektorski pristup ovoj oblasti”, naglasio je Katica.

Tim povodom Ministarstvo unutrašnjih poslova KS će održati press konferenciju na kojoj će biti prezentovani rezultati istraživanja i detaljni planovi za institucionalno djelovanje u narednom petogodišnjem periodu, a o mjestu i terminu održavanja press konferencije blagovremeno će obavijestiti javnost.

 

 

(VaseVijesti)