Upozorenje za ljubitelje bezšećernih pića: Nova saznanja o riziku za zdravlje!

Umjetni zaslađivači, često prisutni u dijetnim pićima i žvakaćim gumama bez šećera, mogli bi povećati rizik od dijabetesa tipa 2, upozoravaju znanstvenici. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je novi savjet koji naglašava da zamjena šećera umjetnim zaslađivačima neće pomoći u mršavljenju te da može povećati rizik od razvoja raka.

Studija objavljena u časopisu Diabetes Journal otkrila je da osobe koje konzumiraju umjetne zaslađivače mogu biti izložene većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 u usporedbi s onima koji to ne čine. Francuski znanstvenici su devet godina pratili prehrambene navike i zdravlje 105.588 osoba te su zaključili da je konzumacija umjetnih zaslađivača povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci upozoravaju da umjetni zaslađivači, poput aspartama i saharina, možda nisu sigurna alternativa šećeru. Studija je pokazala da osobe koje su konzumirale između 16 i 18 mg umjetnih zaslađivača dnevno imaju 69% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su konzumirali manje.

Unatoč postojećim preporukama i granicama, neovisni stručnjaci ističu da ne bi trebalo težiti konzumiranju visokih količina umjetnih zaslađivača jer to može izazvati druge zdravstvene probleme.

U svjetlu ovih saznanja, SZO preporučuje da se ljudi okrenu prirodno zaslađenoj hrani, poput voća, i izbjegavaju zaslađivače koji nisu prirodni. Također, treba se držati nezaslađene hrane i pića kako bi se smanjio unos šećera i umjetnih zaslađivača.

Iako je potrebno daljnje istraživanje kako bi se potvrdila veza između umjetnih zaslađivača i dijabetesa tipa 2, ovo upozorenje nam pruža važan podsjetnik o važnosti uravnotežene prehrane i izbjegavanju pretjeranog unosa šećera i umjetnih aditiva. Stoga, trebamo nastojati konzumirati prirodne proizvode i voditi računa o svom zdravlju.


Comments

Ostavite komentar