Rusija zabranjuje promjenu spola

DONJI dom ruskog parlamenta usvojio je u trećem čitanju sveobuhvatni nacrt zakona o zabrani zakonske ili medicinske promjene spola. Zakonom bi se Rusima zabranilo mijenjanje spola na službenim identifikacijskim dokumentima, što je bilo legalno od 1997. godine, piše The Guardian.

Dodatno, zdravstvenim bi radnicima bilo zabranjeno “izvođenje medicinskih intervencija namijenjenih promjeni spola osobe”, uključujući operacije i propisivanje hormonske terapije. Zastupnici Državne dume su u nacrt zakona dodali odredbe da se transrodnim osobama zabrani posvajanje ili udomljavanje djece te da se ponište brakovi ako jedan od para naknadno promijeni spol.

“Ovo izgleda kao apsolutna beznadnost”

Liječnici i zagovornici prava transrodnih osoba upozorili su da bi zabrana mogla stvoriti crno tržište hormonskih nadomjestaka i dovesti do porasta pokušaja samoubojstva među mladima koji nemaju pristup medicinskoj skrbi.

“Za djecu i tinejdžere ova situacija izgleda kao apsolutna beznadnost. Neće moći dobiti nikakvu pomoć”, rekla je Elle Solomina, transrodna Ruskinja koja živi u Gruziji, prije nego što je Duma ovog tjedna nastavila razmatranje prijedloga zakona.

Zakon sad ide u gornji dom parlamenta

Zabrana označava najnoviju fazu ograničavanja prava homoseksualaca i transrodnih osoba u Rusiji. Putin je opetovano govorio da je LGBTQ+ životni stil u suprotnosti s tradicionalnim ruskim vrijednostima, a to što ih Zapad prihvaća dokaz je moralnog propadanja.

Prošlog prosinca Putin je potpisao zakon kojim se proširuju ograničenja na reklamiranje “LGBT propagande”. Predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin poručio je da ovaj zakon “štiti ruske građane i djecu”. Nakon što je zakon prošao tri čitanja u Državnoj dumi, sad će biti poslan u gornji dom, a zatim i Putinu na potpis.


Comments

Ostavite komentar