Predsjedavajući Ademović: Dževad Jahić je dao neizbrisiv doprinos očuvanju bosanskog jezika, bila je čast…

Jučer (21.04.2024), u 77.godini, preminuo je akademik Dževad Jahić, najznačajnijih BH ligvist-bosanist.
Jahić je rođen 15. avgusta 1948 godine. u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Završio je studij srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973.

Jahićev “Rječnik bosanskog jezika” koji je izdat u 7 tomova najveći je projekt proučavanja i leksikografskog prezentiranja bogatstva bosanskoga jezika.

Njegov nemjerljiv doprinos bosanskom jeziku bi u budućnosti tek trebao biti tema mnohih radova.

  • — Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH, Kemal Ademović, oprostio se od akademika Dževada Jahića putem obvjave na FB stranici, u kojoj je istakao značaj njegovog rada, ali i da je imao čast da se nedavno obrati na promociji desetog toma Rječnika bosanskog jezika, njegovog kapitalnog djela.
“Akademik Dževad Jahić imao je ogroman naučni opus i nesvakidašnju akademsku aktivnost. Svojom brigom o bosanskom jeziku i ulaganjem nestvarnih napora dao je neizbrisiv doprinos očuvanju našeg jezika.
Bila mi je čast da sam imao priliku obratiti se na promociji desetog toma Rječnika bosanskog jezika, njegovog kapitalnog djela, čiji je izdavač Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, a koja je sredinom februara ove godine održana u Bošnjačkom Institutu u Sarajevu.
Rahmetullahi alejhi.
Ostavio je dubok trag i zadužio sve nas da se za svoju domovinu i njene simbole nastavimo boriti” – napisao je Ademović.

 

(VaseVijesti)