Općina Ilidža izdvojila 170.000 KM za samozapošljavanje 23 osobe

  • Shodno Zakonu o radu Općina će u narednih 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva osobama s kojima je zaključen ugovor

Ovim programom aplikanti će dobiti novčana sredstva od Općine za poticaj i podršku u svrhu registracije samostalnih djelatnosti, a za realizaciju ovog programa iz Budžeta Općine Ilidža izdvojeno je 170.000 KM.

  • Nova radna mjesta

– S kvalitetnih programima kojim se otvaraju nova radna mjesta nastavit ćemo i u budućnosti, a vjerujem da je upravo program samozapošljavanja, za koji je Općina izdvojila 170.000 KM, jedan od najboljih – rekao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur.

Shodno Zakonu o radu Općina će u narednih 12 mjeseci isplaćivati poticajna sredstva osobama s kojima je zaključen ugovor. Od dana njegovog potpisati Općina Ilidža će mjesečno isplaćivati poticajna sredstva u iznosu od 600 KM, i to za sufinansiranje troškova doprinosa. Navedeni iznos uvećava se za 400 KM koje se dodjeljuju odmah po potpisivanju ugovora, a služit će za regulisanje troškova ili dijela troškova za registraciju samostalne djelatnosti, dok će sve druge eventualne troškove snositi korisnik sredstava.

  • Kvalitetan poslovni ambijent

Vrijedi napomenuti da je na području općine Ilidža 2020. godine bilo oko 20.000 zaposlenih a da je ta brojka na kraju 2023. godine premašila 27.000, što je porast od 30 posto.

– Osim ulaganja samih kompanija rezultat je to i kvalitetnog i dobrog poslovnog ambijenta koji je u protekle tri godine kreirala Općina Ilidža i tako stvorila mjesto poželjno za razvoj biznisa i poslovnih ideja – poručio je Muzur.

 

(VaseVijesti)