Misteriozne smrti u rusiji iza koje stoji Putinova ruka?

Ruski predsjednik Vladimir Putin se često povezuje s izrekom korintskog tiranina Perijandera koji je kazao da svako uho koje izraste iznad drugih mora biti odrezano. Neki analitičari ukazuju na sličan pristup kad je riječ o misterioznim smrtima nekih javnih figura u Rusiji. Iako Putin i njegova administracija odbacuju te tvrdnje, nekoliko slučajeva sumnjivih smrti izaziva zabrinutost i postavlja pitanje o mogućem upletanju vlasti.

Jedan od prvih atentata koji se povezuje s Putinovim krugovima bio je onaj na generala Aleksandra Lebeda. Lebed je zaustavio sukob u Transnistriji i dao naslutiti da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima 2000. godine. Iako se povukao iz izbora, ostao je potencijalna prijetnja. Lebed je poginuo u helikopterskoj nesreći 2002. godine.

Boris Berezovski, moćni oligarh koji je pomogao Putinu da dođe na vlast, ubrzo se sukobio s Putinom i otišao u London. 2013. je pronađen mrtav u svom domu. Neki sugeriraju da je to bio atentat.

Nakon agresije na Ukrajinu, broj sumnjivih smrti povećao se. Registirano je 40 slučajeva “sindroma iznenadne smrti”. Jedan od primjera je Ravil Maganov, predsjednik nacionalne naftne kompanije Lukoil, koji je pao s prozora bolnice pod sumnjivim okolnostima dok je Putin bio u posjeti istom danu. Sigurnosne kamere su bile isključene, što dodatno podgrijava sumnje.

Mnoge od ovih smrti imaju zajednički nazivnik – povezanost s energetskim sektorom i oligarhijom. Leonid Shulman, šef transporta ruskog energetskog diva Gazproma, pronađen je mrtav u kupaonici svoje kuće. Anatolij Geraščenko, bivši šef Moskovskog instituta za avijaciju, preminuo je nakon pada sa stepenica. Ivan Pečorin, generalni direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, utopio se.

Čak i ruski milijarderi koji su napustili zemlju nisu bili sigurni. Sergej Protosenja, bivši direktor kompanije za ukapljeni prirodni plin Novatek, pronađen je obješen sa smrtonosnim ranama na tijelima njegove supruge i kćeri u Španiji. Iako katalonska policija sugerira da je on ubica, njegov sin vjeruje da su svi ubijeni.

Neki stručnjaci vide ove misteriozne smrti kao dio Putinove politike eliminacije potencijalnih prijetnji. Ovo podsjeća na izreku Perijandera i ukazuje na metode koje se povezuju s političkom eliminacijom. Iako veza između Putinovih krugova i ovih smrti ostaje neslužbena, zabrinutost raste dok se povećava broj sumnjivih slučajeva u Rusiji.


Comments

Ostavite komentar