Kemal Ademović: Izdaja države se desila u Prudu 2008.godine potpisima predsjednika SDA, SNSD i HDZ; Osam godina prethodna vlast nije uradila ništa – za razliku od aktuelne vlasti koja pravi pomake u korist države i državne imovine

Kemal Ademović, dopredsjedavajući Doma naroda PS BIH, se nakon sjednice DN na kojoj je usvojen Budžet – oglasio se o temi i šekulacijama u vezi sa državnom imovinom, odnosno zakonskim rješenjima koja bi se mogla usvojiti na ovu temu.
Njegova reakcija je izazvala brojne reakcije u javnosti, posebno na oficijelnoj FB stranici Kemal Ademović.

—- Reakciju Kemala Ademovića na brojne komentare na njegov osvrt po pitanju državne – prenosimo u cjelosti i bez izmjena…

„Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvijer ostavi svoj trag …“

Prije sedam dana (19.7.) podijelio sam s vama neka saznanja o špekulacijama u vezi sa državnom imovinom i navodnim razgovorima oko gašenja OHR-a, što su usko vezana pitanja. Akteri navodnih razgovora dolaze i iz Federacije BiH, što bi moglo biti posebno zabrinjavajuće. Objavljeni post bilježi neočekivano veliki broj komentara, nekoliko stotina. Čak površnim čitanjem jasno se vidi stranački rukopis (očigledno SDA), mnoštvo botova i partijskih radikala, teške uvrede i spinovi, a sve s ciljem diskreditacije govornika i skretanja sa teme i suštine. S botovima i njihovim pretečama suočavam se već 30 i kusur godina i na njih se ne osvrćem. Ali ću se kratko posvetiti pokušaju nametanja nekoliko narativa, jer su važni kao saznanje o određenim važnim procesima. Kako sam i rekao kada sam otvarao ovu stranicu, ne otvaram je zbog zlonamjernih ljudi, već zbog onih koji žele čuti argumente i istinu, ma kakva ona bila, te da ću nastojati da Vas obavijestim o najvažnijim informacijama koje ponekad, iz različitih razloga i opstrukcija, ne stignu do javnosti.

  • Osvrt na komentare sumirat ću u pet tačaka:

PRVO – izdaja državne imovine (prilog 1.): Objavljujem dokument tzv. Prudskog sporazuma, tačnije Zajedničke izjave koju su 2008. godine potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a, u kojoj se daje saglasnost da SVA DRŽAVNA imovina, izuzev one koja je potrebna za rad državnih institucija, pripadne „ENTITETIMA, odnosno kantonima i općinama“!

DRUGO – optuživanje „Trojkine Vlade FBiH“ u vezi sa državnom imovinom: preciznije, o neustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade FBiH, koja je po mojoj apelaciji Ustavnom sudu BiH nedavno proglašena neustavnom. Temelj te Odluke je Odluka Vlade FBiH iz 2012. godine (o načinu pretvaranja šumskog zemljišta u građevinsko), koju su današnji dušebrižnici iz SDA i prethodne SDA-ove Vlade FBiH, koje ja trajala čak 8 godina, PROVODILI bez ijednog pitanja ili pokušaja popravljanja ovog dokumenta. Sadašnji ministar poljoprivrede FBiH Kemal Hrnjić i nova Vlada FBiH novom su Odlukom značajno unaprijedili prethodni akt, ali nažalost nedovoljno za njenu ustavnost (smatram da je predloženi stav o neophodnoj saglasnosti državnog Pravobranilaštva za izdavanje dozvole o korištenju šumskog zemljišta trebao ostati u Odluci Vlade, kako je prvobitno ministar Hrnjić i predložio, ali vjerujem da će se do adekvatnog rješenja doći u skorije vrijeme, pokazana je dobra volja).

TREĆE – Ne samo da se prethodna SDA-a Vlada FBiH držala prethodne štetne Odluke i izdala desetine nezakonitih rješenja, već je višestruko pokušavala ozakoniti ne samo korištenje već i spuštanje vlasništva državne imovine na niže nivoe vlasti! (očito da princip iz Pruda nije bio slučajan?). Na to sam javno i vrlo glasno ukazivao više puta. Još u julu 2022. godine u intervjuu koji sam tada dao, upozorio sam na šokantne prijedloge zakona o građevinskom zemljištu tadašnje Vlade Federacije BiH i rukovodstva Parlamenta, koji je predviđao uknjižavanje državne imovine na niže nivoe vlasti! I pored svih javnih upozorenja koja su dobili, dva ili tri puta stavljali su ga na dnevni red za usvajanje, iako su dobro ZNALI da je neustavan i nesagledivo štetan. To bi bila nesumnjivo prodaja teritorijalnog integriteta BiH i uvod u podjelu zemlje, na mala vrata. Pozvao sam ih na savjest i najavio da će neustavno djelovanje svakako biti institucionalno zaustavljeno. Dakle, u 8 godina mandata prethodne Vlade FBiH, koju je predvodila SDA sa svojim satelitima, nije bio niti jedan pokušaj ispravke neustavnosti akata, nijedna inicijativa da se zaštiti državna imovina, već upravo suprotno – pokušali su razvlastiti državu i to ozakoniti, svjesno i višestruko.

ČETVRTO – Kemala su u rukovodstvo Doma naroda izabrali „Srbi i Hrvati“ (čitaj: SNSD i HDZ) !? Na ovaj narativ odgovorit ću službenom evidencijom o rezultatima glasanja iz 2019. godine (Prilog 2.) i pitanjem: ko je glasao za ulazak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u rukovodstvo Doma naroda te godine? I kome su delegati iz SDA Izetbegović, Sarajlić i Fazlić dali svoj glas? Možete vidjeti u tabelama, a i napisat ću da bude jasnije: Bakir Izetbegović je za predsjedavajućeg Doma naroda izabran glasovima Dušanke Majkić, Sredoja Novića, Nikole Špirića, Lazara Prodanovića, Dragana Čovića, Bariše Čolaka, Marine Pendeš, Lidije Bradare, Fahrudina Radončića, Asima Sarajlića, Amira Fazlića i svojom rukom (glasao sam za sebe). A Izetbegović, Sarajlić i Fazlić su glasali za Dragana Čovića i Nikolu Špirića. Međutim, to nije ništa neuobičajeno, to je rezultat ustavnog uređenja i koalicijske strukture na državnom nivou, drugog načina nema i zato ne bih ovo nikad ni spomenuo da nema potrebe da se na jedan banalan spin stavi tačka. A to što su mene predložili lideri Trojke kao jedinog kandidata iz te koalicije koja je dio državne vlasti, a nisu me predložili delegati SDA i njihovih satelita iz DF-a i SBiH, koji su vjerovatno imali namjeru na Domu naroda zaustaviti svaki evropski zakon i Evropski put BiH onako kako su srušili i Reformsku agendu – također je bilo očekivano.

PETO – dovođenje pod upitnik moj patriotizam i učešće u ratu (!?) Držim da se patriotizam pokazuje djelima a ne riječima i da razgovore o borbama mogu na pravi način razumjeti borci, posebno saborci, tako da s njima jedino i razgovaram o tome kad se ponekad okupimo, malo se podsjetimo. Sa “sklonjenima” o tome nikad ne razgovaram. Međutim, s obzirom da je riječ o još jednom narativu, dužan sam spomenuti jedan fenomen koji SDA botovi danas ponovo aktueliziraju. Javnost je naviknuta na činjenicu da su često SDA kadrovski favoriti bili i jesu prebjegli oficiri JNA „sa zakašnjenjem“, za koje nisu puno objašnjavali šta su radili u aprilu, maju ili junu 1992., kada su se nad našim građanima izvršili najstrašniji zločini. Na čijoj strani su u tom periodu bili? Međutim, novi fenomen je da se kao relevantan izvor o nečijem učešću u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kao izvor uzimaju ratni dezerteri! Teško je shvatljivo, a teoretski i praktično nemoguće, da o ratnim dešavanjima govore ratni dezerteri koji fizički nisu bili tu, ali valjda kad ponestane argumenata i vjerodostojnih izvora, onda se može posegnuti i za dezerterima, makar za jednokratnu upotrebu.

Za kraj, kada otvorite priču da postoje glasine o novim pokušajima izdaje i prodaje državne imovine i političkim razgovorima o štetnim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu poput gašenja OHR-a, ponekad vam ljudi sami kažu „odakle vjetar puše“. I botovi ponekad mogu biti korisni.

  • „Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvijer ostavi trag …“ – neveo je na kraju reakcije Kemal Ademović.

 

 

(VaseVijesti)