Filozofski fakultet u Tuzli ne želi književnika Fajku Kadrića kao redovnog studenta bez plaćanja školarine. Hoće li doći do sudskog spora?

U svijetu je prisutan trend da fakultet upisuju i osobe koje su 50-im, 60-im ili 70-im godinama životne dobi. Prošle godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku, nagrađivana književnica Ivana Šojat upisala je Povijest umjetnosti. Njena odluka da u 53. godini života upiše fakultet naišla je na odobravanje i javnosti i na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Ove godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli na Odsjek bosanski jezik i književnost upisao se i 59-ogodišnji  književnik Fajko Kadrić. Kadrić je višestruko nagrađivan za svoj književni rad. Njegova dva romana „Udovičke zemlje“ i „Šta su meni ptice“ doživjela su nekoliko izdanja i naišli na pozitivne ocjene i čitalaca i književne kritike. Oba romana podržala je Fondacija za izdavaštvo. Roman „Šta su meni ptice“ dobio je tri nagrade, među njima i nagradu „Hasan Kaimija“. Ovo su samo neke od domaćih i međunarodnih nagrada koje je Fajko Kadrić dobio.  No, umjesto da njegov upis na Filozofski fakultet naiđe na odobravanje i javnosti i Filozofskog fakulteta, mogao bi prerasti u skandal, a i u sudski proces.

Naime, nakon položenog prijemnog ispita na Odsjeku bosanski jezik i književnost, 4. jula 2024. godine na privremnoj rang-listi za Kadrića je navedeno da može upisati fakultet, ali samo na studij za vlastite potrebe. Studij za vlastite potrebe podrazumijeva plaćanje studija. Književniku Kadriću to predstavlja problem jer je penzioner. Nezvanično saznajemo da je upravo to i razlog, to što ima redovna primanja (penziju), da ne bude primljen kao redovni student bez plaćanja školarine.

„Želim znanje, a ne zvanje“

Kadrić je na ovu odluku, odnosno na privremenu rang-listu uložio žalbu.

U Žalbi je naveo da da je jedan od pet kandidata koji su položili prijemni ispit, a konkursom je predviđeno da se može upisati deset (10) studenata.

– Vašu odluku smatram dobno diskriminirajućom. Na osnovu čega ste zaključili moj status? Jeste li na osnovu godina zaključili da sam zaposleno lice i time me smjestili u pogrešnu studijsku kategoriju? Zašto mi je i na osnovu čega prije polaganja prijemnog ispita telefonski javljeno da mogu studirati samo pod uslovima da sam plaćam cijenu studija? Činjenica da sam penzioner ne znači da sam zaposlen i ta primanja se ne smatraju prihodima, nego stečevinom ili vrstom ušteđevine. Pripadam generaciji koja je časno odbranila pravo da živimo na svojoj zemlji, ratom sam propustio mnogo čega u životu, između ostalog i mogućnost da studiram. Posljednju priliku sam imao u ratu kada su neki iz moje generacije s oduševljenjem prihvatili poziv da rovove, pušku i smrt zamijene iole sigurnijim ambijentom univerzitetskih učionica. Tad me je bilo sramota izvući se i prijatelje ostaviti na cjedilu, sad me je ponovo sramota, jer je moja želja za sticanjem znanja prepoznata kao hir osobenjaka ili čak nastranost. Ukoliko niste obaviješteni, podsjetit ću vas da nekoliko osoba u seniorskoj dobi trenutno studira na vašem univerzitetu po uslovima finansiranja iz budžeta, koje meni osporavate, a znam i nekolicinu koja su završili studij po tim istim uslovima. Ja sam afirmisan pisac, mnogostruko nagrađivan najvišim književnim nagradama čak i izvan naše zemlje, rangiran u sami vrh bosanskohercegovačke književne scene. Ne trebam zvanje profesora bosanskog jezika i književnosti, ali trebam znanje.

Profesori na Kadrićevoj strani

Uvjeren sam da je moja potreba manje nastrana od potreba ljudi iz moje generacije da u poznim godina sebi priušte otete mladalačke želje i voze islužene motocikle i sportske automobile. Sa uvjerenjem da je odluka na koju pišem žalbu prejudicirana i bez pravnog osnova, svoje ću pravo tražiti svim pravnim sredstvima i na svim instancama. I, da vas podsjetim, pojava studiranja u poznim godinama je sasvim normalna u svijetu, čak i poželjna i ljude ohrabruju da aktivno stare i u toj dobi doprinose razvoju svoje zemlje i svojim primjerom afirmiraju znanje i ohrabruju i druge, posebno mlade, naveo je, između ostaloga, Kadrić u Žalbi.

Saznajemo i a su praktično svi profesori sa Odsjeka bosanski jezik i književnost za to da se Kadrić primi kao redovni studen bez plaćanja školarine i da bi im imponovalo da takav književnik bude njihov student.

Ako je istina da je penzija navedena kao razlog svrstavanja Kadrića u studente za vlastite potrebe (čitaj: odbijanje), postavlja se pitanje i šta je sa studentima koji primaju penziju svojih roditelja? Također, Dom naroda Federacije BiH nedavno je usvojio dopunu Zakona o radu prema kojem studenti konačno mogu raditi legalno.

 

 

(KalesijskeNovine/ VaseVijesti)