DIREKTOR OPĆE BOLNICE Gavrankapetanović: Naša dva anesteziologa smo stavili na raspolaganje izolatoriju na Bjelavama

Sastanak Kriznog štaba Kantona Sarajevo u vezi s formiranjem izolatorija u studentskom domu na Bjelavama je zakazan za danas, a na njemu bi se trebali definisati svi koraci o načinu rada izolatorija.

Nijedna zdravstvena ustanova nije iskazala spremnost da sama preuzme rukovođenje izolatorijem, a dirketora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića smo pitali na koji način će ta ustanova učestvovati u radu novoformiranog izolatorija.

“Dr. Vukotić Elma i dr. Davorka Matković, dva naša anesteziologa, predstavljaju Opću bolnicu. Uvijek smo konstruktivni i učestvovat ćemo u svemu što možemo pod pokroviteljstvom kriznog štaba i ministarstva zdravlja. Sagledavamo bolničke kapacitete zbog činjenice da prvo njih trebamo popuniti, a nakon toga podići Covid bolnicu u studentskim domovima”, kazao je Gavrankapetanović za Klix.ba.

Izolatorij na Bjelavama od danas bi trebao biti u funkciji. Imat će kapacitet 100 osoba koje će biti raspoređene po odjelima.

Naime, to će biti izolatorij za lakše i srednje teške pacijente koji će na raspolaganju imati ljekare i medicinske sestre. Kako je navedeno, bit će formirani odjeli, a na svakom odjelu će biti do 20 pacijenata. U jednom odjelu radit će po jedan ljekar i dvije medicinske sestre. Dakle, planirano je primanje pacijenata kojima ne treba kisik i koji ne pokazuju pogoršanje stanja.

klix.ba


Comments

Ostavite komentar