Članovi rukovodstva Doma naroda PSBiH održali radni sastanak sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH

  • Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić i, u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš održali su radni sastanak sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini ambasadorom Johannom Sattlerom.

Tokom sastanka razgovarano je o potrebi hitnog djelovanja i usvajanja jednog broja reformskih zakona koji su u proceduri, s ciljem da Bosna i Hercegovina u martu ove godine dobije pozitivnu odluku evropskih institucija o otvaranju pregovora za punopravno članstvo u EU.

Ambasador Sattler naglasio je važnost uloge oba doma PSBiH, te kazao kako je ključno da se u narednih nekoliko sedmica pokaže liderstvo i iskoristi prilika za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. S tim u vezi, upozoreno je i na mogućnost da se nakon marta ove godine promijeni situacija i raspoloženje unutar institucija EU u vezi sa procesom proširenja i da će se na novu priliku za otvaranje pregovora o članstvu u EU morati duže čekati.

Posebno se razgovaralo o potrebi da se do sredine februara usvoji Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kako Bosna i Hercegovina ne bi završila na „sivoj listi“ MONEYVALA, što bi, kako je rečeno, proizvelo značajne štete u privredi i finansijskom sektoru.

Istovremeno, kazano je kako je realno izvodljivo da se u PSBiH do kraja februara usvoji još nekoliko reformskih zakona, posebno prijedlozi zakona o sukobu interesa, o sudovima BiH, o graničnoj kontroli, te o zaštiti ličnih podataka. Također je rečeno kako će zvaničnici EU biti na raspolaganju za rješavanje svih spornih pitanja u vezi sa ovim prijedlozima zakona.

Članovi rukovodstva Doma naroda PSBiH zahvalili su se ambasadoru Sattleru na naporima koje čini kako bi BiH ispunila uvjete za donošenje odluke o otvaranju pregovora sa EU. Također su izrazili svoju opredijeljenost da rade na realizaciji evropske agende kako bi se osiguralo dalje kretanje BiH na evropskom putu – saopćeno je iz Doma naroda PS BIH.

 

 

 

(VaseVijesti)