Hoće li biti “peta sreća”? U četiri prethodna baraža Zmajevi su poraženi

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine do sada nije imala sreće u baražima, bilo da se radi o kvalifikacijama za Evropsko ili Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi su igrali četiri baraža i u sva četiri su teren napuštali pognute glave.

Prvi put Bosna i Hercegovina je igrala baraž 2009. godine, na kraju kvalifikacija za SP u Južnoj Africi.

Portugal je u oba susreta slavio identičnim rezultatom 1:0 protiv tima koji je vodio selektor Miroslav Ćiro Blažević.

U ekipi su tada bili sadašnji reprezentativci Edin Džeko i Miralem Pjanić, kao i direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

Miralem Pjanić u prvom baražu protiv Portugala (Foto: NS BiH)

Miralem Pjanić u prvom baražu protiv Portugala (Foto: NS BiH)

I drugi pokušaj da se preko baraža plasiramo na veliko takmičenje bio je osujećen od strane Portugala, a cilj je bilo Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Jedanaestog novembra 2011. godine u Zenici je bilo 0:0, a četiri dana kasnije Portugal je u Lisabonu pobijedio izabranike Safeta Sušića s ubjedljivih 6:2.

Edin Džeko i Pepe u drugom baražu protiv Portugala (Foto: NS BiH)

Edin Džeko i Pepe u drugom baražu protiv Portugala (Foto: NS BiH)

I naredni baraž smo igrali za Euro i to onaj koji se 2016. godine održao u Francuskoj.

Igrali smo protiv Republike Irske, a nakon što je u prvoj utakmici u Zenici bilo 1:1, u revanšu u Dublinu bilo je 2:0 za Irsku.

U timu koji je sa klupe vodio Mehmed Baždarević, od sadašnjih reprezentativaca igrali su Edin Džeko, Miralem Pjanić i Sead Kolašinac.

Senad Lulić u trećem baražu protiv Republike Irske (Foto: NS BiH)

Senad Lulić u trećem baražu protiv Republike Irske (Foto: NS BiH)

Posljednji put u baražu su Zmajevi bili prije tri i po godine. U doba korone UEFA je odlučila da se baraž za euro igra na jednu utakmicu i to kroz polufinale i finale, a Zmajevi su predvođeni selektorom Duškom Bajevićem na Grbavici dočekali Sjevernu Irsku.

Svi su već kalkulirali da li ćemo u finalu baraža igrati protiv Slovačke ili Republike Irske, a potom smo doživjeli bolan “šamar”. Nakon 90 minuta je bilo 1:1, u produžecima nije bilo pogodaka, te su odlučili penali. Igrači Sjeverne Irske su pogodili četiri od pet šutiranih penala, a Haris Hajradinović i Edin Višća su promašili i ispali smo u polufinalu. Većina igrača koji su tada igrali igra i sada za Zmajeve.

Edin Višća u četvrtom baražu protiv Sjeverne Irske (Foto: EPA-EFE)

Edin Višća u četvrtom baražu protiv Sjeverne Irske (Foto: EPA-EFE)

Nadamo se da će večeras protiv Ukrajine, a potom i u finalu protiv Izraela ili Islanda biti “peta sreća”, te da ćemo prvi put u historiji izboriti nastup na Euro.

 

(KLIX/ VaseVijesti)