Širenje NIP-a u manjem BH entitetu: Povjereništvo NIP Osmaci potvrđeno na sjednici Predsjedništva u Zvorniku, dan kasnije održali i prvi sastanak

Na sjednici Predsjedništva Narod i Pravda (NiP), koja je održana u Zvorniku 06.01.2024, data je aglasnost za osnivanje još jednog Povjereništva u manjem BH entitetu, Narod i Pravda (NiP) u Općini Osmaci.

Dan kasnije, u nedjelju (07.01.2024), u prostorijama NIP Kalesija je održan i prvi radni sastanak Povjereništva NIP Osmaci.

Sastanku su prisustvovali – predsjednik Regionalnog odbora NIP Sjeverositok Rs-a, i član Predsjednišva NiP BiH, Nedim Čivić, i vijećnikom u OV Kalesija i potpredsjednik kalesijskog NIP-a, Admir Karić,koji su u proteklom peridu koordinirali za osnivanje povjereništva NIP u Osmacima.

  • Predsjednik NiP Osmaci je Ismet Karić, dok su preostali članovi povjereništva: Hasan Alić zv Ramiz (potpredjednik), Ajla Karamehić (predsjednica Povjereništva žena), Muamer Omerović (predsjednik Povjereništva mladih) i Adem Karić (sekretar).
Adem Karić, Ajla Karamehić, Ismet Karić, Nedim Čivić, Hasan Alić
Adem Karić, Ajla Karamehić, Ismet Karić, Nedim Čivić, Hasan Alić

Čivić je prisutne upoznao sa ishodom sjednice Predsjedništva NIP u Zvorniku, na kojoj je dato “zeleno svijetlo” i za formalno pokretanje NIP Osmaci, te o budućim pravcima djelovanja u kojima će prioritet biti vraćanje izgubljenih prava povratničke populacije u manjem BH entitetu.

Rukovodstvo NIP Osmaci je spoj mladih i obrazovanih, ujedno odvažnih i hrabrih osoba, te iskusnih osoba sa bogatim društvenim angažmanom.
Podršku u radu će svakako imati od komšijske organizacije NIP Kalesija, svakako od Regionalne organizacije NIP Sjeveroistok Rs-a, kao i od vrha stranke na čelu sa predsjednikom Elmedinom Konakovićem.
Očekuje se i skorija posjeta rukovodstva stranke NIP-u Osmaci, a svakako će biti zanimljivo pratiti njihove aktivnosti u naredno periodu, posebno zbog činjenice da će djelovati na “terenu” gdje su mnoga prava povartnika, naročito Bošnjaka, godinama podređena interesima pojedinaca.

Inače, Osmaci su “daytonska općina”. Naime, Daytonskim sporazumom je 1/3 teritorije prijeratne općine Kalesija pripala manjem BH entitetu.

  • Narod i Pravda u narednom periodu očekuje i formiranja novih povjereništava širom BiH, a naročito na geografskom prostoru manjeg BH entiteta.

 

(NKP/ VaseVijesti)