Usvojena inicijativa: Nakon Tuzle, druga općina u FBIH u kojoj vam neće trebati CIPS potvrda je Kalesija

Nakon što je Grad Tuzla, na inicijativu Omera Berbića, krenula u implementaciju rješenja o ukidanju CIPS-a, Kalesija bi mogla biti drugi grad/općina u FBIH koji će djelovati u tom pravcu.

  • Naime, vijećnici NIP-a; Admir Karić, Mujo Mujkić, Mehmed Imamović i Huso Atlagić su prije zadnje sjednice Općinskog vijeća Kalesija u 2023.godini uputili inicijaticu za ukidanje CIPS potvrde.
    Inicijativa je dobila jednoglasnu podršku vijećnika, te je sada na načelniku da istu implementira u saradnji sa IDDEEA-om.

— U nastavku pogledajte tekst inicijative i obrazloženje…

VIJEĆNIČKA INICIJATIVA

  • da Općina Kalesija u saradnji sa Agencijom za identifikacione dokumente (IDDEEA) započne proces ukidanja CIPS potvrde (traženja istog) od građana, te da se u budućnosti koriste elektronska rješanja za preuzimanje CIPS obrasca – kako za službe u Općini Kalesija tako i za javne nustanove/preduzeća čiji je osnivač ili vlasnik (djelimično ili u cjelosti) Općina/Općinsko vijeće.
    Inicijativom tražimo da se općinski načelnik sa nadležnom službom zaduži za realizaciju iste.

OBRAZLOŽENJE

  • Ministar saobraćaja i komunikacije BiH, Edin Forto, je početkom oktobra ove godine na VI samitu Zapadnog Balakana najavio da građani u FBIH u narednoj godini neće morati donositi CIPS potvrde za bilo koju banku.
    Za realizaciju toga, odnosno djelovanje u pravu DIGITALIZACIJE, je i direktor IDDEEA-e, Almir Badnjević.
    Prvi konkretan potez u BiH u pravcu realizacije istog je učinio vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, Omer Berbić, koji je uputio inicijativu da Grad Tuzla od građana “prestane tražiti CIPS potvrde za daljnje djelovanje Grada Tuzle i preduzeća i ustanova u vlasništvu Grada”.
    Nakon inicijative održan je sastanak vijećnika Berbića, gradonačelnika Tuzle i direktora IDDEEA-e; te je ovaj predmet u postupku implementacije, te će građanima Tuzle u mnogome olakšati.
    Kalesija bi trebala da slijedi ovaj odličan primjer, te da općinski načelnik sa nadležnom službom u što kraćem periodu kontaktira Ministarstvo i Agenciju, koristeći primjer Grada Tuzle.
    Realizacijom ove inicijative bi smanjili gužve u MUP-u, olakšali posao njima ali prije svega olakšali procedeure građanima Kalesije, te napravili prvi korak u digitalitaciji Općine i javnih ustanova/preduzeća.
  • U prilogu inicijative i inicijativa iz Grada Tuzle koja je u realizaciji.

 

(NKP.ba)