BiH

Mladi Tuzlak ostvaruje dječački san: Od stjuarda do pilota Wizz Aira

Mnogo je onih koji kao djeca maštaju i sanjaju da rade ono što vole, ali ih često u tome spriječe različite životne okolnosti.

Jedan od njih je i mladi Tuzlak Rijad Sedić koji je još kao dječak zavolio avijaciju i sanjao da postane pilot. I jedan je od rijetkih koji svoj san i ostvaruje.

Rijad Sedić, inače magistar vazdušnog saobraćaja, trenutno je kadet na Wizz Air pilotskoj akademiji u Mađarskoj.

Njegov put do ostvarenja cilja počeo je još od prije 20 godina kada je prvi susret sa avionom a samim tim i letenjem imao u Aero Klubu “Tuzla” sa aerodromom smještenim u Raincima Gornjim.

„Mogu reći da sam od tog trenutka u tome prepoznao životni poziv. Zanimanje pilota je za mene uvijek bio konačni cilj, ali kako su prilike za to u BiH dosta ograničene, a one van BiH dosta finansijski zahtjevne, put do tog cilja sam konstantno prilagođavao situaciji“, izjavio je Sedić za NTV televiziju.

Na putu od tada pa do mjesta na kojem sam sada je bilo svega i svačega, kako pozitivnih momenata i uspona, tako i privremenih poniranja i razočarenja, koji su uglavnom bili uzrokovani poprilično zapuštenim stanjem civilne avijacije u BiH, naravno sa izuzetkom par Aero klubova i udruženja građana.

Na tom putu Sedić je prošao nekoliko zanimanja iz oblasti avijacije u nekoliko različitih gradova uključujući Beograd, Sarajevo, Tuzlu, Budimpeštu, te nekoliko preduzeća u kojima je radio.

Između ostalih Sedić je jedno vrijeme radio kao uposlenik prihvata i otpreme putnika i prtljaga  (zemaljski stjuard) na Međunarodnom aerodromu Tuzla, zatim kao stjuard u aviokompaniji Wizz Air, te u našoj nacionalnoj aviokompaniji FlyBosnia.

„Sa svih ovih mjesta sam uvijek nastojao da nosim samo pozitivna iskustva, i kontakte sa kvalitetnim ljudima, profesionalcima u svojoj struci. Moram također naglasiti da sam životnu priliku dobio u kompaniji Wizz Air, gdje sam bio na poziciji persera (vođe kabinske posade), kroz svoj program “Cabin Crew to Captain”, gdje se i sada nalazim, i gdje planiram i da se zadržim po završetku obuke.” dodaje Sedić.

Kako kaže avijacija je za njega oduvijek bila velika ljubav i područje interesovanja, koju je naslijedio još od malih nogu porodično velikim dijelom od djeda, potpukovnika RViPVOa Jugoslavije (ratnog vazduhoplovstva i protiv vazdušne odbrane) u penziji i oca kontrolora letenja na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Vjerujemo da će se Rijadov san ostvariti u potpunosti, te da će se jednog dana javiti iz kokpita kao pilot putničkog aviona, a možda to baš bude i na nekom letu sa tuzlanskog aerodroma prema nekoj od destinacija Zapadne Europe.

(www.putujte.ba/ VaseVijesti)