BiH

Ademović o pismu parlamentarca iz RS upućenom Amerikancima: “Navodi su netačni, neka im je na čast”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović održao je konferenciju za medije povodom održavanja 105. Rose-Roth seminara PS NATO-a. Izjavio je kako predstavnici iz Republike Srpske nisu prijavili svoje prisustvo. Osim toga, nije mogao potvrditi ni ranije najavljeni dolazak generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga.

Govoreći o bosanskohercegovačkoj perspektivi kada je riječ o članstvu u NATO, Ademović je kazao kako je dijalog ključan. Komentarisao je i pismo koje su uputili pojedini državni parlamentarci iz Republike Srpske, u kojem tvrde kako je BiH utočište islamskog radikalizma.

“Bosna i Hercegovina je donijela Zakon o odbrani 2005. gdje je u članu 84 precizirano koje su uloge svih organa koje su Zakonom i Ustavom obavazani da postupaju, kada je u pitanju pristupanje BiH NATO-u. Danas smo u situaciji da umjesto MAP-a, imamo ANAP, postoje opstrukcije, iako je ovaj seminar verifikovan u proceduri, u Parlamentarnoj skupštini BiH, što uključuje kolegije. Imamo situaciju u kojoj, pored Željke Cvijanović, još neki kadrovi iz reda srpskog naroda, se vjerovatno neće odazvati, jer vidim to po ovim potvrđenim terminima, nisu potvrdili prisustvo”, kazao je Ademović.

Ističe da MO BiH i Komisija za NATO rade ono što je u ANAP-u.

“Ministarstvo odbrane i Komisija za NATO (parlamentarna) rade ono što je u ANAP-u. Činjenica je da mi nemamo zajedničko gledanje na budućnost BiH u NATO. Mi ne potenciramo u ovom momentu i ne zaključujemo da je BiH sigurno članica NATO-a, da ćemo to uraditi sutra ili za godinu. Mi nastojimo da kroz razgovor, dogovor a u konačnici možda i neki referendum građana, damo zadnju riječ o tome. Ova geopolitička situacija nam ne ide u prilog, ovaj seminar koji je puno ranije zakazan dolazi u tako jednoj otežanoj sigurnosnoj situaciji. Ovi kadrovi koji su, braneći gospodina Dodika od daljnjeg procesuiranja vjerovatno, posegnuli za tim da konstruišu jedno pismo koje ima previše pretpostavki, neistina, koje s jedne strane je retorika i pokušaj prikazivanja stanja onakvo kako nije, ne služi njima na čast. To je usložnjavanje postojeće političke situacije sasvim sigurno”, zaključio je Ademović.

Dodao je kako nema još uvijek potvrđenu informaciju da generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg dolazi u BiH u narednim danima, iako su pojedini zvaničnici to ranije najavili. “Bilo je otkazivanja”, naveo je Ademović.

 

(VaseVijesti)