BiH

Haris Bašić, tim za izradu programa ‘Četvorke’: Bilo je razilaženja u mišljenjima, ali smo svejedno fino sarađivali

Haris Bašić (NiP) bio je jedan od članova tima za izradu programa koji je danas na Press konferenciji prezentovala ‘Četvorka’.

Za Pressmedia je govorio o načinu na koji su ga usaglašavali i šta je krajnji cilj ovog dokumenta.

“Naš osnovni cilj je da ustanovimo nove norme, a zapravo standardne norme demokratskog ponašanja u zemljama Evropske unije, a to znači da ljudi znaju šta biraju, da na neki način kada dođu izbori izaberu ljude koji nude programe, principe, smjernice, ideologije, a nakon što ih izaberu traže od njih angažman, da se to i ispuni, i mi smo na to spremni.

Imate pred sobom dokument za koji bih ja volio da ga građani izanaliziraju, da vide način na koji je ono što je zapisano izvodljivo. Mi vjerujemo da jeste. Imamo stvarnu političku volju koju smo demonstrirali, oformili smo je, sve stranke su oformile jedan tim pregovarača u kojem sam između ostalog i ja. Pregovarali smo nešto više od dva mjeseca. Pregovori su tekli u nekom pozitivnom ozračju, tu i tamo naravno uvijek bude razlike u mišljenjima. Ono što nismo uspjeli dogovoriti nismo ni tretirali, ono što smo uspjeli dogovoriti imate ispred sebe, i garantiramo da će to biti sprovedeno.

Predložili smo šefovima stranaka i jedan ugovor, zapravo koalicijski sporazum koji će definirati načine i mehanizme našeg funkcionisanja kao koalicije. Dakle, idemo na izbore sa zasebnim listama za vijeće, građani će imati opciju da biraju, a zajednički kandidati za načelnike će biti u ovih devet Općina i oni će sprovoditi politike koje smo danas predstavili.”

 


Comments

Ostavite komentar