”Skandalozno”: Povratnička udruženja koja su dobila novac iz KS ne znaju kome da daju “na kafu” i procenat za stranku!

Ovih dana povratnici u BH enitetu RS su veoma zbunjeni. Konkretno, desetine udruženja i pojedinaca koji su aplicirali na Javni poziv Kantona Sarajevo i dobili sredtsva.
Naime, nakon što su dobili sredstva već danima čekaju poziv kako/gdje/kada sa dostave dio za one koji su dodjelili sredstva.

  • ”Ranije smo redovno dobijali pozive kako da apliciramo, i tom prilikom su nam rekli šta je naša dodatna ‘obaveza’. Procenat od dobijenih sredstava smo redovno vraćali. ‘Na kafu’ onome ko nam to završi, a obično bi nam kazali da smo dužni još jedan dio dati za stranačku izbornu kampanju. Došlo je do promjene Vlasti, i mislili smo da  smo prekriženi za takve stvari. Čuli smo za Javni poziv i odlučili aplicirati. Niko nas nije zvao u toku procedura. Kada smo čuli da smo dobili novac bili smo iznenađeni. Završene su sve procedure a i dalje nas niko nije kontaktirao. Prije par dana sam zvao da pitam kome  se trebam obratiti da dadnemo “na kafu” i za stranku, ali smo umjesto toga dobio pravu lekciju… Postidio sam se. 
    Mislio sam da nećemo nikada to dočekati, ali evo konačno je došlo i to. Nadam se da će i budući Javni pozivi biti ovakvi” – govori  predstavnik jednog udruženja koji ne želi da pominjemo njegovo ime niti udruženje iz više nego jasnih razloga.

 

 

Podsjećamo, Skupština KS na čelu sa NIP-ovim Elvedin Okerić je nedavno dodjelila 400.000 KM po Javnom pozivu za projekte povratnika u BH entitet RS. Radi se o projektima: jesenje sjetve, zdravstvene zaštite, školski pribor za učenike, nabavka mehanizacije za poljoprivredu…

Stiče se dojam da je mnogima nejasno kako to da politički funkcioneri jedne stranke bez problema, i osim formalnih pitanja oko ispunjavanja uslova, “daju” novac udruženjima za koje znaju da su ih osnovali i da ih predvode funkcioneri druge stranke.

Takav “skandal” je nešto što su građani BiH očekivali skoro pune tri decenije.
I neka nam takvih “skandala” bude što češće.

 

  • Tekst (ni)je satiričnog karaktera.

(Vasevijesti)