BiH

64.5 miliona KM za 109 hiljada domaćinstava: Jednokratna pomoć namjenjen energetski siromašnim domaćinstvima

109 hiljada domaćinstava biće obuhvaćeno ovim projektom. U FBiH će 23. oktobra biti objavljen Javni poziv za selekciju domaćinstava koja će primiti pomoć Evropske unije. Prema akcionom planu i na osnovu sporazuma BiH sa Evropskom komisijom, EU je za podršku energetski siromašnim domaćinstvima na području BiH, u okviru programa za Zapadni Balkan, dodijelila 64.5 miliona KM.

  • —- VIDEO sa televizije N1 pogledajte OVDJE

Postoje i drugi projekti koji će biti realizovani putem drugih ministarstava, putem kojih EU pomaže BiH, pojasnio je, gostujući u Novom danu, ministar rada i socijalne zaštite FBiH, Adnan Delić. No, ono što zanima građane jesu načini i uslovi na osnovu kojih mogu ostvariti pravo da konkurišu za ovu jednokratnu pomoć.

“Postoje četiri, najugroženije kategorije domaćinstava. Prva su domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u 12. mjesecu 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć. Druga kategorija su domaćinstva u kojima žive djeca, koja su, do zaključenja poziva ostvarila pravo na dječiji dodatak. Treća su domaćinstva, u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju, u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12. mjesec 2022. godine. Četvrta kategorija, za koju nemamo nikakvih podataka, a koji će se morati prijaviti putem aplikacije, odnosno, dokumenta – su domaćinstva u kojima je tokom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, usljed smrti ili  nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem, koji u tom razdoblju nije ostvario prihode, a koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak, ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa, u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH”, pojasnio je Delić.

Javni poziv biće raspisan 23. oktobra, a krajnjim korisnicima, isplatu ovih sredstava vršiće opštine ili gradovi. Rok za isplatu, koji je postavila EU, je april naredne godine.


Comments

Ostavite komentar