DOROTEJA pokrenula kampanju: OKRENI ZASTAVU ISPRAVNO

  • DOROTEJA je bh brend koji se bavi distribucijom i proizvodnjom jarbola izastava svih veličina i dimenzija.
    Brend je dobio ime po prvoj bosanskoj kraljici, Doroteji Vidinskoj, supruzi kralja Stjepana Tvrtka I.
    DOROTEJA je brend pod krovom S2S Business Consulting-a, čiju su vlasnici ugledniprivrednici i poduzetnici, Mr. Selmir ŠLJIVIĆ i Dr. Samir VILDIĆ.

Bliži se 25. Novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Datum na koji se posebno ističu državne zastave, jer je to najbitniji datum u povijesti naše države. Imajući u vidu da se iz raznih razloga državna zastava Bosne i Hercegovinepogrešno, odnosno naopako ističe, brend DOROTEJA je odluči opokrenuti kampanju za ispravno okretanje zastava.

“Mnogo naših institucija, hotela, poliklinika, ugostiteljskih objekta i mnogobrojnih drugih ustanova ne poštuju Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine. Ovim putem pokrećemo kampanju o isticanju i ispravljanju zastave u državi koja nosi naziv
“OKRENI ZASTAVU ISPRAVNO”.
Grbom i zastavom BiH izražava se pripadnost i na taj način se ističe ugled i dostojanstvo države. Problem s isticanjem zastave Bosne i Hercegovine traje godinama. Isticanje zastave naopako se u nekimzemljama smatra uvredljivim, te je taj čin kažnjiv zakonom, a ujedno predstavlja i međunarodn i znak za nevolju i poziv u pomoć.”- ističu iz DOROTEJE.

  • Kao prvi korak kampanje, odlučeno je da se pismenim putem ili pozivom upoznaju sve institucije, firme i sl. ispred kojih je državna zastava nepravilno postavljena.
    Ovom prilikom pozivaju sve građane Bosne i Hercegovine da im pomognu u ovom koraku, na način da im uz fotografiju nepravilno istaknute zastave pošalju i nformaciju o lokaciji putem maila (doroteja@doroteja.ba) ili na broj mobitel +38762662535 (Viber/Whatsapp).

KAKO IZGLEDA ISPRAVNO POSTAVLJENA ZASTAVA?

Zastava Bosne i Hercegovine je plave boje. Desno od centra nalazi se trougao žute boje. Trougao ima dvije simbolike. Žuti trougaopredstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Također, on predstavlja i tri konstitutivna naroda. Paralelno lijevojstrani trougla, od gornjeg ruba zastave do donjeg ruba, proteže se red bijelih petokrakihzvijezda. Zvijezdepredstavljaju evropsko okruženje i stremljenje BiH. BH zastava ima samo jedno lice, za razliku od većinesvjetskih zastava. Zastava je pravougaonog oblika. Odnos između dužine i širine zastave je 1:2. Prema pravilu nauke o zastavama, zastava se kačinalijevu stranu jarbola. Zastava BiH je horizontalna i problem nastaje kada se ona postavlja u vertikalni položaj. U nedostatku takve instrukcije primijenjuje se nepisano pravilo o obaranju horizontalne zastave u vertikalni položaj tako što se obori jarbol. Čak i bez takve instrukcije jasno je da je položaj jarbola najčešće ukoso i prema tome to pravilo o obaranju jarbola je i neizbježno. To znači da je dopušteni položaj zastavena bok. Pravougaoni istokračni trougao kada se okrene za 90 stepeni izgleda kao na opačke postavljen, a on predstavlja konturu države. Prilikom okretanja zastave prati se geografski izgled Bosne i Hercegovine.

(Vasevijesti.net)


Comments

Ostavite komentar