Kritičari odabrali 10 najboljih serija snimljenih u posljednjih 25 godina

Portal Rotten Tomatoes je povodom svoje 25. godišnjice tražio sve svoje priznate kritičare da izdvoje 5 najboljih serija u posljednjih 25 godina.

Portal je na temelju rezultata izdvojio 25 najboljih serija, među kojima su bili klasici poput “Obitelji Sopranos” ili “Žice”, ali i moderni hitovi kao što su “BoJack Horseman” ili “The Office”. U nastavku doznajte koje serije su zauzele vrh popisa.

10. Dva metra pod zemljom (Six Feet Under)

Priča o porodici Fisher koja vodi pogrebno poduzeće nije samo serija o pogrebima. To je serija o životu, porodici, ljubavi i gubitku. Kroz pet sezona “Dva metra pod zemljom” pruža dubok uvid u ljudsku prirodu i traume.

9. Izgubljeni (Lost)

Serija “Lost” je bila hit diljem svijeta otkako se počela prikazivati 2004. godine. Publika je godinama bila opsjednuta tajanstvenim otokom, intrigantnim likovima i brojnim zagonetkama. “Lost” se može pohvaliti inovativnom naracijom i brojnim zapletima koji su držali gledatelje na rubu sjedala.

8. Twin Peaks: Povratak (Twin Peaks: Report)

David Lynch se u 2017. godini vratio svojoj ikoničnoj seriji više nego dva desetljeća nakon kraja druge sezone. Ovaj povratak je bio sve što bismo mogli očekivati od Lyncha: čudan, mističan i apsolutno nezaboravan. Posljednja sezona “Twin Peaksa” prati povratak FBI agenta Dalea Coopera nakon što je 25 godina bio zatočen u Black Lodgeu.

7. Igra prijestolja (Game of Thrones)

Igrana adaptacija književnog serijala “Pjesma leda i vatre” je definirala televizijsko stvaralaštvo prošlog desetljeća svojom kombinacijom političkih intriga, epskih bitaka i kompleksnih likova. Iako je posljednja sezona serije razočarala i fanove i kritičare, prve četiri sezone i dalje slove kao vrhunac televizijskog stvaralaštva.

6. Preostali (The Leftovers)

Scenarist Damon Lindelof, poznat po seriji “Izgubljeni”, kreativni je um iza ove HBO-ove serije za koju mnogi nisu ni čuli. Preostali je dramska serija koje istražuje posljedice iznenadnog nestanka 2% svjetske populacije, a pritom se bavi pitanjima vjere, smisla ljudskog postojanja i ljudske naravi.

5. Nasljeđe (Succession)

Priča o bogatoj obitelji Roy koja se bori za kontrolu nad medijskim carstvom. Nasljeđe kombinira crni humor s prodornom dramskom analizom moći i korupcije.

4. Momci s Madisona (Mad Men)

Putovanje kroz 60-e kroz oči Dona Drapera, kreativnog direktora u reklamnoj agenciji. “Momci s Madisona” su elegancija i stil, ali i duboko introspektivan prikaz američkog društva.

3. Žica (The Wire)

Ova serija nudi sirovi i realističan pogled na život u Baltimoreu, istražujući korupciju, trgovinu drogom i svakodnevne borbe građana.

2. Obitelj Sopranos (The Sopranos)

Tony Soprano nije samo šef mafije, već i obiteljski čovjek koji pokušava uravnotežiti svoj kriminalni profesionalni život s privatnim životom. “Obitelj Sopranos” je revolucionarizirala televizijsku dramu svojom dubokom karakterizacijom i složenim pripovijedanjem.

1. Breaking Bad

Na vrhu popisa je priča o Walteru Whiteu, mirnom srednjoškolskom profesoru hemije koji se zbog tragičnih okolnosti polako počinje pretvarati u nemilosrdnog narkobosa. “Breaking Bad” je majstorsko djelo televizijske umjetnosti koje istražuje granice morala, pohlepe i ljudskog pada.


Comments

Ostavite komentar