Konaković: Dio političara EU razmatra kako da se podrži samo FBiH, za dolazak ruskih diplomata odgovorna je bivša vlast

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) danas je komentarisao političku situaciju u zemlji. Osvrnuo se na integracije u Evropsku uniju, posjetu ruskih diplomata i djelovanju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Javnosti se obratio na konferenciji za novinare nakon što se vratio iz posjete Strazburu u kojem se održava plenarna sjednica Parlamenta EU. Nakon ove posjete je ocijenio da bh. politički akteri ne shvataju kakvu priliku ima Bosna i Hercegovina.

Ukazao je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o posljednjim dešavanjima u Republici Srpskoj i smatra da bi bilo mnogo lakše da tih dešavanja nema. Uvjerava da, kako je izjavio, veliki broj prijatelja Bosne i Hercegovine lobiraju da se Bosna i Hercegovina dobro pozicionira u novoj priči o podršci o proširenju Unije.

Prema Konakovićevim riječima, sada se govori o ubrzanom pristupanju zajedničkom evropskom tržištu. Naglasio je da jedan dio zvaničnika EU nije znao šta se desilo u Bosni i Hercegovini. Govoreći o kritikama zvaničnika EU, istakao je da se one odnose na dešavanja u RS-u. Zadovoljan je onim što je državna vlast uradila na putu ka EU.

“Za sedam mjeseci smo uradili ono što nije viđeno u Bosni Hercegovini. Mogli bismo reći da je Bosna i Hercegovina lider evropskih integracija”, poručio je.

Istakao je da dio političara EU razmatra kako da se podrži samo Federaciju Bosne i Hercegovine.

“Većina mojih sagovornika podržava Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu, ali je odlučna da se obračuna s onima koji to budu ometali. Jedan dio političke scene u Evropi razmatra kako samo da podrži FBiH, bez da se podrži RS. Ako vlasti RS-a nastave ovako, bojim se da će na to primorati ozbiljne evropske zvaničnike”, kazao je.

Ruske diplomate

Konaković je u nastavku govorio o posjeti ruskih diplomata Ilije Serova i Antona Sokolova Bosni i Hercegovini. Pokazao je dokumente, za koje tvrdi da svjedoče da je za tu posjetu odgovorna prethodna državna vlast, prvenstveno bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA).

Napomenuo je da je Serov u posjeti bio 25. oktobra 2022., a da je Sokolov u posjeti bio 12. januara ove godine. Naveo je da je Ambasada Rusije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražila ID kartice za spomenute diplomate.

Također je poručio da su ovi diplomati došli bez reakcije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i Granične policije Bosne i Hercegovine. Negira konstataciju Turković da su diplomatske liste ključne za diplomatska putovanja.

“Govorio sam o tome šta sam zatekao u Ministarstvu vanjskih poslova, a dokumente je potpisivao čovjek koji je bio u probnom radu, a sklonjen je šef u Ministarstvu, jer je bio nepodoban, ali profesionalan u radu. Po dolasku sam ga vratio i o ovom predmetu nisam znao. Diplomatske liste nisu mjesecima ažurirane i na njima su bile mrtvi ljudi. Sramno je kazati da su te liste mjerilo diplomatskih prava”, rekao je.

Kako tvrdi, otkrio je i gore probleme od ovih navedenih.

“Riječ je o zemljama koje rade i gore stvari za Bosnu i Hercegovinu”, dodaje.

 

O djelovanju Schmidta

Komentarišući djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, naveo je da on ima potpuni legitimitet i da je neupitan. Kako je kazao, pojedini bošnjački političari ga negiraju onda kada se ne slažu s njegovim odlukama. Konaković je naglasio da nije zadovoljan Schmidtovom odlukom da u izbornoj noći posljednjih Općih izbora nametne izmjene Izbornog zakona.


Comments

Ostavite komentar