Bosna i Hercegovina na rubu krize: međunarodna zabrinutost raste

U novom izvještaju za njemačko izdanje Der Standarda, istaknuta njemačka novinarka Adelheid Wolfl analizira sve dublju i zabrinjavajuću sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Izvještaj donosi saznanja koja do sada nisu bila dostupna javnosti u Bosni i Hercegovini, a koja ukazuju na eskalaciju tenzija i potencijalnu ozbiljnu krizu u regiji.

Protesti “Granica Postoji,” koji su se održavali duž međuentitetske linije, postali su izražena točka napetosti u zemlji. Wolfl ističe da se protestima pridružuje veliki broj građana iz različitih etničkih zajednica koji žele miran suživot. Međutim, zabrinjavajući su i povećani napadi na povratnike u entitetu Republika Srpska, što podiže zabrinutost zbog mogućeg pogoršanja situacije.

Najalarmantniji trenutak u izvještaju odnosi se na prijetnje hapšenjem visokog predstavnika, koje je izrekao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ali ih je kasnije povukao. Ovo izaziva zabrinutost zbog političkih napetosti i destabilizacije u zemlji.

Nadalje, Wolfl iznosi informaciju da dva savjetnika vezana za sigurnosni aparat Srbije rade za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića. Njihova uloga, kako se sugerira, može biti ključna u održavanju sigurnosti u slučaju izvanrednih situacija, ako institucije države ne budu u mogućnosti pružiti zaštitu.

Poseban naglasak stavlja se na kritičku ocjenu snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, koje se opisuje kao slabe. Broj pripadnika EUFOR-a, prema izvještaju, nije dovoljan za zaštitu stanovništva u slučaju eskalacije krize. Wolfl iznosi informaciju da je Thomas Goffus, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, izrazio šok zbog ozbiljnosti sigurnosne situacije u zemlji i pozvao na hitno povećanje broja vojnika EUFOR-a za najmanje 1.000 pripadnika.

Kao odgovor na ovu zabrinutost, očekuje se skori sastanak Vijeća NATO-a i Evropskog političkog i sigurnosnog komiteta. Međutim, Wolfl upozorava da postoje napore da se umanji ozbiljnost situacije od strane nekih članica EU.

Najveća zabrinutost proizlazi iz mogućnosti da Rusija na Vijeću sigurnosti UN-a blokira produženje mandata EUFOR-a, što bi moglo dovesti do ozbiljnih posljedica. U tom slučaju, period prije dolaska NATO trupa mogao bi biti iskorišten od strane Milorada Dodika za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske, čiju bi neovisnost priznala Ruska Federacija.

U zaključku, situacija u Bosni i Hercegovini izaziva duboku zabrinutost međunarodne zajednice, a sve više se prepoznaje potreba za hitnim djelovanjem kako bi se spriječila daljnja eskalacija tenzija i potencijalna kriza u regiji.


Comments

Ostavite komentar