Sada je jasno zašto se put pacijenta krije od javnosti: KCUS će vas primiti ‘ako nema druge’

Put pacijenta koji je na snazi, a o kojem ni oni koji ga provode uglavnom još uvijek ne znaju ništa donio nam je portal Raport.

Put pacijenta nije mijenjan više od 20 godina i nerijetko je upravo to bio razlog smrtnih slučajeva.

Ministarstvo zdravstva KS novim putem pacijenta pokazalo je ono o čemu svi govorimo mjesecima, a to je da se KCUS ssamoizolira od pacijenata.

Komisija za izradu puta pacijenta nazvana je – Komisija za izradu dokumenta kojim će se definisati način pružanja zdravstvenih usluga od primarnog, sekundarnog do tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u KS.

Sastavio ju je već bivši ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović.

Sastav komisije je slijedeći:

Prof. dr. Aida Pilav, predsjednica
Dr. sci. Muhaned Ahmić, član
Prim. dr. Bosanko Horozić, član
Prim dr Davorka Matković, član
Mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, član
Amra Isić, dipl. jur., član.

KCUS će se, prema ovom dokumentu baviti samo tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite.

U tom dijelu se navodi da ukoliko pacijentu ne može kompletnu uslugu pružiti primarni nivo, odnosno Dom zdravlja da se on upućuje specijalisti u sekundarnom nivou (Opća bolnica), a samo u “izuzetnim slučajevima” na tercijarni nivo (KCUS).

Članovi Komisije potrudili su se pa i napravili grafički prikaz o tome koliko će ko raditi. Tu se tačno vidi koliko KCUS (neće) raditi.

“Zahtjevi za zdravstvenom zaštitom se zadovoljavaju na različitim nivoima zdravstvene zaštite, te shodno kategorizaciji zahtjeva, obimu i vrsti usluga procjenjuje se da se do 80 posto zahtjeva treba zadovoljiti na nivou primarne zdravstvene zaštite, a do 6 posto na nivou tercijarne zdravstvene zaštite”, navodi se u dokumentu.

Kako to grafički izgleda:

Timovi porodične medicine trebaju usmjeravati pacijente prema specijalistima na sekundarnog nivou, sa kojima se konsultuju oko pacijenta. Na ovaj, treći – najviši nivo pacijent će ići samo uz refereal specijaliste sa sekundarnog nivoa.

Dalje se navodi:

“Specijalističak klinika pri Općoj bolnici u KS treba zadovoljiti potrebe stanovnika KS, zajedno sa specijalističkim službama Domova zdravlja KS i trebaju se izbjeći dupliciranja sa UKCS”.

Izuzetno, Opća bolnica, iz stava 1. ovog člana može obavljati i tercijarnu zdravstvenu zaštitu iz djelatnosti za koju je registrovano, ako ispunjava uslove za tercijarnu zdravstvenu zaštitu utvrđene ovim zakonom, kao i propisima donijetim na osnovu ovog zakona, te ako je za obavljanje ove djelatnosti verifikovana od Federalnog ministarstva”.

Definira se i još jedan slučaj, koji bi mogao biti problematičan:

Ukoliko se u toku noćne dežure primi pacijent, neophodna je potpuna obrada pacijenta, do jutarnjeg konzilija, kada se, ako je potrebno, pravi upućivanje pacijenata prema tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, ali samo uz odgovarajući referal”.

To znači da ukoliko pacijent navečer dođe do Opće bolnice i tamo ne postoje resursi, ljekari ga ne mogu premjestiti u KCUS, već moraju čekati jutarnji konzilij!?

Potom ide lista poslova koje obavlja Opća bolnica:

LISTA POSLOVA KOJE ĆE OBAVLJATI OPĆA BOLNICA

Ovo su poslovi koje će prema ovom ‘putu pacijenta’ obavljati KCUS:

POSLOVI KOJE ĆE OBAVLJATI KCUS

Grafički predstavljeno, put pacijenta će izgledati ovako:


Comments

Ostavite komentar