Kralj Tvrtko I Kotromanić – spomenik Sarajeva koji ostaje zauvijek

U središtu Sarajeva, ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji monumentalni spomenik koji je postao predmet razgovora i divljenja građana i turista. Ovaj spomenik, posvećen kralju Tvrtku I Kotromaniću, postavljen je uz jedinstveni i neočekivani plan koji je omogućio njegovo postavljanje unatoč izazovima i kontroverzama koje su pratile ovaj projekt.

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću predstavlja simbol srednjovjekovne bosanske države i njene bogate povijesti. Međutim, njegovo postavljanje nije bilo bez poteškoća. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije odobrila ranije predložene lokacije za postavljanje spomenika, a jedan od članova Komisije izražavao je protivljenje na temelju vlastitih stavova o kralju Tvrtku.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, suočila se s izazovom kako postaviti spomenik koji je građani i umjetnici desetljećima priželjkivali. Njen inovativni pristup bio je organizirati “Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi – Kralj Tvrtko I Kotromanić,” koja bi uključivala postavljanje spomenika kao privremeni izložbeni eksponat. Ovaj potez omogućio je postavljanje spomenika putem privremene dozvole načelnika Općine Centar Srđana Mandića.

Iako se izložba prvotno planirala trajati dva mjeseca, pozitivna reakcija građana i turista na spomenik i izložbu sugerira da će trajati puno duže. Gradonačelnica Karić izrazila je namjeru da traži produženje privremene dozvole za postavljanje spomenika, uz podršku Općine Centar, do vremena kada Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donese svoju konačnu odluku.

Izrađen od strane akademskog kipara Stijepa Gavrića, spomenik kralju Tvrtku sada je postavljen na pravom mjestu ispred Predsjedništva BiH. Građani su ga s oduševljenjem prihvatili, i već je postao simbolom srednjovjekovne bosanske države i njenog ponosa.

Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, izjavio je da privremena dozvola za korištenje javne površine može trajati i do 100 godina i da će on osobno štititi spomenik ako se suoči s pritiscima iz Republike Srpske preko članova Komisije.

Ovim planom, Sarajevo je postavilo spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću uz kreativan pristup i političku hrabrost, unatoč izazovima koje je projekt donio. Ovaj spomenik će vjerojatno ostati trajno, obogativši kulturnu baštinu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. S pozitivnim odjekom u zajednici, nema sumnje da će privremena dozvola za postavljanje ostati aktivna, a spomenik će ostati uspravan, podsjećajući sve na bogatu prošlost i identitet Bosne i Hercegovine.


Comments

Ostavite komentar