Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković: Produktivna sjednica Vijeća ministara, usvojen Zakon o strancima

Na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vijeća ministara, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je detaljno iznio informacije o zakonima koji su bili predmet rasprave te odlukama koje su donesene na današnjem sastanku.

Kako je ministar Konaković pojasnio, Vijeće ministara je na ovoj sjednici usvojilo jedan od tri zakona koji su bili na stolu. Konkretno, usvojen je Zakon o strancima. Ministar je istakao da oko ovog zakona nije bilo rasprava te da je odluka o njegovom usvajanju jednoglasno prihvaćena.

“Vrlo produktivna sjednica. Od najavljenih izmjena usvojen je Zakon o strancima oko kojeg nismo imali rasprava”, izjavio je ministar Konaković.

Također, ministar je podijelio informacije o dva preostala zakona, Zakonu o tržištu vina i Zakonu o sudovima. Pojasnio je da su ti zakoni prošli kroz dodatne konsultacije te da postoji problem u jednom članu Zakona o sudovima koji se odnosi na vjerske simbole. Ministar Konaković je istakao da se radi na usklađivanju ovih zakona te da se očekuje finalizacija prijedloga do petka.

Kada je riječ o Zakonu o VSTV-u (Visokom sudskom i tužilačkom vijeću) i Zakonu o sudovima, ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor oko dodatnih amandmana kojima će se normirati određene sporne tačke u tim zakonima. Iako nije ocijenio da su zakoni savršeni, ministar je istakao da su dovoljno dobri te da predstavljaju napredak na evropskom putu.

Ministar Konaković se također osvrnuo na nedavne napade na povratnike u RS-u te je izrazio odlučnost da se problemi rješavaju ozbiljno i učinkovito. “Očekujemo reakcije MUP-a RS-a, kazne za počinioce i ozbiljnost vlasti u RS-u”, naglasio je ministar.

Na kraju konferencije, ministar Konaković je najavio buduće rasprave o temi Ustavnog suda BiH te je izrazio nadu da će se doći do rješenja kroz konstruktivan dijalog. “Otklanjamo jedan po jedan problem, usvajamo zakone, vraćamo povjerenje u procese u BiH”, zaključio je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.


Comments

Ostavite komentar