Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić suočava se s optužbama za zloupotrebu položaja

Općinski sud u Bihaću je danas potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša, kojeg se tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Prema optužnici, Fikret Abdić se tereti da je dana 27.01.2023. godine prekoračio granice svog službenog položaja i ovlasti kao općinski načelnik. Optužnica navodi da je Abdić donio Pravilnik o izradi, upotrebi, čuvanju i uništavanju pečata u organu uprave Općine Velika Kladuša. Ovim činom, Abdić je preuzeo sva ovlaštenja vezana za pečate Općinskog vijeća Velika Kladuša, iako je znao da je Općinsko vijeće odvojeni predstavnički organ građana, s odvojenim nadležnostima od organa uprave.

Dalje se navodi da je, nakon zahtjeva Općinskog vijeća za povrat pečata od 06.02.2023. godine, Abdić odbio vratiti pečat tom organu. Ovaj postupak je doveo do ozbiljnog kršenja prava Općinskog vijeća da obavlja svoje nadležnosti, uključujući ovjeravanje općih akata i potvrđivanje njihove izvornosti. Kao rezultat toga, Općinsko vijeće je bilo onemogućeno u izvršavanju svojih zakonskih obaveza.

Nakon potvrđivanja optužnice, slijedi naredni korak u pravnom postupku. Očekuje se da će Općinski sud u Bihaću zakazati ročište za izjašnjenje o krivici, na kojem će Fikret Abdić imati priliku da se izjasni u vezi s optužbama koje su mu stavljene na teret.

Ovaj slučaj privukao je pažnju javnosti s obzirom na ozbiljnost optužbi protiv načelnika Općine Velika Kladuša. Budući da se radi o optužbama za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, očekuje se da će pravosudni proces biti pažljivo praćen kako bi se osiguralo da se pravda ispravno provodi.


Comments

Ostavite komentar