Kritika odluka s jučerašnje sjednice Parlamentarne skupštine BiH: Borenović i Crnadak osudili poteze vladajuće koalicije

Lideri Stranke demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović i Igor Crnadak su na zajedničkoj konferenciji za medije oštro kritizirali odluke koje su donesene na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Fokus njihovih kritika bio je usmjeren prema Miloradu Dodiku i njegovom potezu da podrži zakone kojima se prekršuju ranije donesene odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Borenović je započeo konferenciju izjavom da je Milorad Dodik prekršio odluke NSRS te da je time narušena pozicija institucija Republike Srpske. Naveo je da je prvobitno trebala biti razmotrena zakonodavna tačka o zamjeni stranih sudija Ustavnog suda BiH, no umjesto toga, došlo je do “politčke trgovačke nagodbe” koja je rezultirala ministarskom pozicijom za SNSD i “kumovskom zgradom” koja će biti prodana UIO.

Borenović je istakao: “Trojka je dobila nekoliko ispraznih, polovnih, evropskih zakona koji su evropski samo po naslovu, a po sadržaju apsolutno ne ispunjavaju evropske standarde. Jedini ko je prodan i ponižen su NSRS i RS.” Oštro je kritizirao Dodikovu potrebu za funkcijom, sugerirajući da je to bio glavni motiv za podršku ovim odlukama.

Komentirajući osnivanje novog suda na državnom nivou, Borenović je istakao: “Najbolje bi bilo da se ovi posteri sa likom Dodika prelijepe sa flasterom na kojem piše ‘lažnjak’, ‘prevarant’.” Optužio je Dodika da je prodao RS za ministarsku fotelju i da je prekršio očekivanja naroda.

Igor Crnadak se nadovezao na Borenovićeve komentare, ističući da je ovo bio najveći napad na NSRS do sada. Upozorio je na kršenje zakona i odluka od strane predstavnika NSRS, posebno iz SNSD-a, što je ozbiljno narušilo integritet institucije. Također je iskritizirao tzv. evropske zakone, nazivajući ih “evropskim samo po naslovu”.

Crnadak je izrazio nezadovoljstvo i zbog nedostatka reakcija direktora i funkcionera koji su ranije kritizirali napade na institucije, ali su sada ostali nijemi. “Gdje su svi direktori, funkcioneri koji su se popeli na vrh glave kako to nije napad na Dodika već instituciju? Gdje ste sada?” – upitao je Crnadak.

Ova zajednička konferencija za medije jasno je pokazala nezadovoljstvo lidera PDP-a prema nedavnim događajima u parlamentu. Kritike su usmjerene prema Miloradu Dodiku i njegovim odlukama koje su, prema mišljenju govornika, ugrozile stabilnost institucija i integritet Republike Srpske.


Comments

Ostavite komentar