Odlučujući sastanak stranačkih lidera: reforme ili produbljivanje krize?

U administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, održava se značajan sastanak koji okuplja čelnike stranaka iz državne vlasti. HDZ, NS, NiP i SDP, zajedno s domaćinima iz SNSD-a, stigli su kako bi raspravili sudbinske pitanja za Bosnu i Hercegovinu.

Na ovom sastanku, lideri stranaka pristupaju ozbiljnošću situacije, ali i sa svojim odlikama. Zanimljivo je primijetiti da je Saša Magazinović iz SDP-a stigao u skromnijem izdanju, odvozeći se u starom modelu Škode, nasuprot ostalim kolegama koji su pristigli u skupocjenim limuzinama.

Ovaj sastanak je već najavljen krajem jula, a njegova svrha je usaglasiti ključne zakone koji su obećani, posebno oni na kojima inzistira Evropska unija. Ovi zakoni uključuju reforme pravosudnog sistema – zakon o VSTV-u i zakon o sudovima BiH, te zakone koji se odnose na borbu protiv korupcije i transparentnost – zakon o sukobu interesa i zakon o slobodi pristupa informacijama.

Napetost i značaj ovog sastanka pojačava činjenica da se održava samo nekoliko sati prije početka sjednice državnog parlamenta na kojoj će se raspravljati i o pomenutim zakonima, ali i o ključnom pitanju – imenovanju ministra finansija iz SNSD-a.

Međutim, ključna dilema leži u tome da li će Trojka – Dodik, Čović i Nikšić – podržati imenovanje novog ministra finansija dok SNSD ne pristane na usvajanje obećanih reformskih zakona. Ovo pitanje je do sada bilo središte političkih tenzija i nije jasno kako će se razviti situacija na sjednici.

Današnji sastanak predstavlja prvi ovakav format sastanka čelnika državne vlasti nakon ljetne pauze. Očekivanja su visoka, budući da će ishod ovog sastanka i sjednice parlamenta dati jasniji uvid u budući smjer zemlje – da li će se krenuti putem obećanih reformi i usvajanja nužnih zakona, ili će se politička kriza produbiti.

Vrijedi se prisjetiti da je kriza eskalirala nakon što je vlast u RS-u usvojila zakone koji odbacuju primjenu odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika. U međuvremenu, podignuta je optužnica protiv Milorada Dodika, dodatno dodajući napetost u političku arenu.


Comments

Ostavite komentar