Neovlašteno snimanje u ženskim toaletima

Neobičan i zabrinjavajući slučaj neovlaštenog snimanja dobio je pažnju lokalnih vlasti i medija. Muškarac čije su inicijale A. Č. (42) priveden je zbog ozbiljne optužbe da je postavio neovlašteni uređaj za snimanje u ženskom toaletu jednog privrednog subjekta, prema informacijama koje je potvrdio Predrag Golubović, glavni kantonalni tužilac.

Slučaj je otkriven zahvaljujući oštroj oku radnice za održavanje čistoće koja je slučajno primijetila postavljen uređaj. Nakon njenog prijavljivanja, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde brzo su djelovali i identifikovali osumnjičenog za krivično djelo, u skladu s članom 189. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni A. Č. je priveden u prostorije Sektora kriminalističke policije i zadržan u pritvoru tokom 24 sata. Zahvaljujući saglasnosti Kantonalnog tužilaštva i naredbi Općinskog suda Goražde, izvršen je pretres prostora koje je osumnjičeni koristio, s ciljem pronalaženja dokaza povezanih s krivičnim djelom neovlaštenog optičkog snimanja.

Tokom pretresa, pronađeni su određeni predmeti koji će biti podvrgnuti vještačenju u narednom periodu. Važno je napomenuti da tužilaštvo nije predložilo pritvor osumnjičenom, obzirom na to da je osumnjičeni u prisustvu svog branioca potpuno priznao svoje djelo. On je isto tako izjavio da snimke koje je napravio nisu dostupne nikome.

Glavni tužilac Golubović je potvrdio da su tokom pretresa izuzeti mobilni telefoni i laptopi koje je osumnjičeni koristio. Preliminarni rezultati ukazuju na to da su optičke kamere uglavnom bile postavljene u ženskim toaletima dva privredna subjekta i jedne privatne kuće. Daljnji detalji će biti razotkriveni nakon okončanja istrage.

Istraga je u toku, ali za sada nema pouzdanih informacija o eventualnom distribuiranju snimaka ili bilo kojem drugom sadržaju koji je osumnjičeni mogao stvoriti. Otkriveno je da oprema koju je koristio A. Č. za snimanje uglavnom spada u kategoriju jeftinih i lako dostupnih kamera.

Za krivično djelo neovlaštenog snimanja, propisane su novčane kazne ili kazne zatvora do tri godine, što ukazuje na ozbiljnost situacije. Lokalna zajednica i pravosudni organi prate slučaj sa pažnjom, sa željom da osiguraju pravednost i zaštitu prava svih uključenih strana.


Comments

Ostavite komentar