Delić: Ima slučajeva gdje se zapošljavaju kompletne porodice istih prezimena

Snimak nasilja nad jednim od štićenika Zavoda “Pazarić”, koji je nedavno objavljen, izazvao je ogorčenje i osudu javnosti. Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH, Adnan Delić, je iznio zabrinjavajuće informacije o ovom slučaju, razotkrivajući ozbiljne propuste i nepravilnosti unutar ove ustanove.

Jedna od uznemirujućih informacija koje je ministar Delić iznio jeste da su se u Zavodu “Pazarić” zapošljavale kompletne porodice, bez odgovarajuće stručnosti za obavljanje poslova u ovoj ustanovi. Također, naveo je da se događalo da politolog daje nalaze defektologa, što je potpuno neprihvatljivo i suprotno standardima profesionalnosti. Ministar je najavio donošenje standarda kako bi se osigurala pravilna i stručna zapošljavanja unutar ove ustanove.

Ministar Delić je također istakao da je Zavodu “Pazarić” upućen dopis u kojem Ministarstvo zahtijeva strogu odgovornost za incident na snimku. To uključuje traženje otkaza i krivične odgovornosti osobe koja je nasilno postupila prema štićeniku. Također, Ministarstvo je podnijelo krivičnu prijavu i zahtjev za istragu nadležnim institucijama kako bi se istražila malverzacija prema štićenicima i snimanju tog incidenta.

Ministar je također istakao da se traži informacija o stanju videonadzora ustanove “Pazarić” i drugih ustanova socijalne zaštite. Njegova želja je da sve ustanove socijalne zaštite budu pod neprestanim nadzorom 24 sata kako bi se spriječili slučajevi zloupotrebe i nasilja. Ministarstvo je također zahtijevalo da im se dostave sve aktivnosti koje su preduzete kako bi se spriječili slični incidenti u budućnosti.

Osim toga, Ministarstvo je uputilo inicijativu Federalnom ministarstvu pravde za osnivanje Inspektorata socijalne zaštite pri Federalnoj upravi za inspekcije poslova. Ova inicijativa ima za cilj uspostavljanje strože kontrole i regulacije u sektoru socijalne zaštite kako bi se osiguralo pravilno postupanje prema štićenicima i spriječila buduća zloupotreba i nasilje.


Comments

Ostavite komentar