Povećan broj boziva SOS crvenoj liniji nakon tragedije u Gradačcu

Nakon trostrukog ubistva koje se nedavno dogodilo u Gradačcu, broj poziva upućenih SOS crvenoj liniji za žrtve nasilja znatno se povećao. Ovi pozivi ne dolaze samo od samih žrtava nasilja, već i od građana koji žele da saznaju kako mogu prijaviti nasilje nad ženama u svom okruženju.

Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu, izjavila je da je nakon ove tragedije zabilježen značajan porast broja upućenih poziva SOS crvenoj liniji. “Telefon non-stop zvoni, zovu žene koje su uplašene i zabrinute, posebno žrtve koje su se prepoznale u slučaju iz Gradačca. Traže ohrabrenje da prijave nasilje institucijama, ali su i zabrinute da neće dobiti adekvatnu zaštitu”, objasnila je Hodžić-Lemeš.

Ona je napomenula da je teško uspoređivati ukupan broj poziva s prethodnim periodima, ali je istakla da je nakon stravičnog zločina u Gradačcu SOS crvenu liniju pozvalo čak 30 građana iz Kantona Sarajevo. “Mogu reći da je povećanje poziva svakako prisutno, čak i do 200 posto. Zovu nas žrtve nasilja koje traže pomoć, ali i građani koji žele informacije o tome kako da ubijede žrtvu nasilja da ga prijavi. To svakako podiže svijest građana”, naglasila je Hodžić-Lemeš.

SOS crvena linija (033 222 000) pruža građanima Kantona Sarajevo i širem području mogućnost da tokom 24 sata prijave svaki oblik nasilja u porodici, uključujući fizičko, psihološko, seksualno i ekonomsko nasilje. Hodžić-Lemeš je istakla da je SOS telefon najbrži način da se dobiju adekvatne informacije i intervencija, budući da operateri imaju mogućnost pozivanja policije i upućivanja na mjesto događaja.

“Dodatno, ukoliko neko svjedoči nasilju ili primijeti da se nasilje dešava, može anonimno prijaviti putem SOS telefona, a operateri će kontaktirati policiju”, zaključila je Hodžić-Lemeš.

Na području Federacije BiH dostupan je i telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici, dok je u entitetu Republika Srpska uspostavljena SOS linija 1264. Ovi telefonski brojevi pružaju dragocjenu podršku žrtvama nasilja i doprinose podizanju svijesti o važnosti prijavljivanja nasilja u porodici.


Comments

Ostavite komentar