Dvije Godine Nakon Povratka Talibana na Vlast: Promjene u Afganistanu

Talibani su obilježili drugu godišnjicu povratka na vlast u Afganistanu, slaveći preuzimanje Kabula i uspostavu, kako su istakli, islamskog sistema i sigurnosti u cijeloj zemlji. Nakon munjevite ofanzive tokom povlačenja stranih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama nakon 20 godina rata, talibani su ušli u prijestolnicu 15. augusta 2021. godine, a tadašnji predsjednik Ashraf Ghani je pobjegao iz zemlje.

Ovog utorka, koji je proglašen praznikom, u glavnom gradu Kabulu je pojačano obezbjeđenje, a vojnici su provodili pojačane sigurnosne provjere. Očekivali su se i parade talibana tokom cijelog dana, a nekoliko ministarstava, uključujući i ministarstvo obrazovanja, organiziralo je skupove kako bi obilježili godišnjicu.

“Na drugu godišnjicu osvajanja Kabula, želimo čestitati narodu Afganistana i zamoliti ih da zahvale Uzvišenom Allahu na ovoj velikoj pobjedi”, izjavio je portparol talibana Zabihullah Mujahid.

Iako je Afganistan trenutno u miru, UN je izvijestio da su se i dalje dogodili deseci napada na civile, a za neke od tih napada su odgovornost preuzeli suparnici talibana iz radikalne grupe Islamska država.

Međutim, povratak talibana na vlast donio je velike promjene u zemlji. Nakon dvije decenije vladavine administracija koju je podržavao Zapad, život mnogih afganistanskih žena i djevojaka se promijenio. Njihova prava i slobode koja su uživala su ograničena i ugrožena.

Djevojčice starije od 12 godina uglavnom su isključene iz obrazovanja otkako su talibani preuzeli vlast. Ova zabrana je postala glavna prepreka za formalno priznanje talibanske administracije od strane mnogih zapadnih vlada.

Talibani tvrde da poštuju prava u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona, ali su također donijeli niz restriktivnih mjera. Većinu afganistanskog ženskog osoblja su spriječili da radi u humanitarnim agencijama, zatvorili su kozmetičke salone, zabranili ženama da posjećuju parkove i ograničili putovanja za žene koje nisu u pratnji muškog staratelja.

Dvije godine nakon povratka talibana na vlast, Afganistan se suočava s dubokim promjenama u društvu, a sudbina žena i djevojčica ostaje ključna tačka zabrinutosti i pažnje kako u zemlji, tako i međunarodnoj zajednici.


Comments

Ostavite komentar