Vlada BiH nije izglasala Dan žalosti nakon stravičnih ubistava u Gradačcu

Na hitnoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas nije usvojen prijedlog o proglašenju Dana žalosti u cijeloj državi povodom stravičnih ubistava u Gradačcu. Prema prijedlogu, Dan žalosti je trebao biti proglašen za srijedu.

Sjednica je započela u 9:30 sati, a ministri su imali do 12 sati da se izjasne. Iako se očekivalo da će odluka biti donesena, na kraju nije bilo potvrde.

Vlada Republike Srpske (RS) je u međuvremenu proglasila Dan žalosti zbog ovih ubistava te pozvala Vladu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) da učini isto.

Nije jasno zašto odluka o Danu žalosti nije donesena na državnom nivou, iako se spekulira da postoji neslaganje unutar Vijeća ministara o ovom pitanju.

Nizama Hećimović, koja je bila žrtva ovih zločina, bit će sahranjena danas. Porodica je izrazila želju da zvaničnici ne prisustvuju sahrani.

Podsjetimo, Nizama Hećimović je u petak ubijena uživo na Instagramu pred očima svog devetomjesečnog djeteta. Njen partner Nermin Sulejmanović je nakon toga izvršio niz drugih ubistava i ranio nekoliko ljudi, da bi na kraju počinio samoubistvo kada ga je policija pronašla.

Ova tragedija je izazvala duboko sažaljenje i šok u javnosti, a mnogi su izrazili nezadovoljstvo što Dan žalosti nije proglašen na državnom nivou u znak poštovanja prema žrtvama.


Comments

Ostavite komentar