Političke igre utiču na odluku o Danu žalosti u BiH nakon stravičnih ubistava

Danas je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pokazalo kako politika može utjecati na donošenje odluka, čak i u slučajevima kad se treba odati počast žrtvama. Na hitnoj telefonskoj sjednici, odluka o proglašenju Dana žalosti povodom monstruoznih ubistava u Gradačcu nije izglasana, jer nije postojao nacionalni kvorum koji bi to podržao.

Da bi Vijeće ministara donijelo odluku, potrebno je da osim većinske podrške ministara, postoji i podrška na etničkom principu, što znači da mora biti glas barem po jednog ministra iz svakog naroda. Ministri iz Republike Srpske, Nenad Nešić i Staša Košarac, nisu podržali odluku o proglašenju Dana žalosti.

Iako se očekivalo da će odluka o Danu žalosti u BiH biti proglašena, ministri iz RS-a, iz srpskog naroda, nisu je podržali. Iako je ministar Nešić ranije najavio da će glasati za tu odluku, na kraju je prevladao stav koji je zastupao ministar Staša Košarac.

Košarac je pokušao opravdati svoj postupak, tvrdeći da srpski ministri nisu bili protiv odluke, već su tražili da se ovo pitanje regulira u skladu sa ustavnim nadležnostima, koje, po njegovom mišljenju, pripadaju entitetskom nivou.

Ovaj potez pokazuje da se pojedini političari koriste politikanstvom čak i u trenucima kada bi trebalo iskazati poštovanje prema žrtvama monstruoznog zločina. Paradoks je u tome što se odluka o Danu žalosti u BiH sada izglasava na nižim, entitetskim nivoima, umjesto da bude donesena na državnom nivou.

Nedavni tragični događaji u Gradačcu, gdje je Nizama Hećimović ubijena kao žrtva nasilja od strane svog bivšeg partnera Nermina Sulejmanovića, ostavili su dubok trag. Osim Nizame, Sulejmanović je ubio još dvije osobe, oca i sina Đengiza i Denisa Ondera.

Paradoksalno je da Košarac, koji je danas zastupao stav protiv proglašenja Dana žalosti na državnom nivou, bio optuživan za nasilje u porodici, što je pred parlamentarnom istražnom komisijom potvrdila njegova bivša supruga.

Odluka o Danu žalosti će vjerovatno biti donesena na entitetskom nivou, ali ovaj događaj ističe potrebu za depolitizacijom takvih odluka kako bi se odala počast žrtvama i poslala poruka da u ovakvim trenucima ne bi trebalo politizirati situaciju.


Comments

Ostavite komentar