Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odbilo je proglasiti Dan žalosti nakon stravičnih ubistava u Gradačcu

Na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nije postignut dogovor o proglašenju Dana žalosti u cijeloj državi nakon nedavnih stravičnih ubistava koja su potresla Gradačac. Prijedlog da Dan žalosti bude proglašen u srijedu nije dobio potrebnu podršku, s obzirom na to da su ministri iz Republike Srpske, Nenad Nešić i Staša Košarac, glasali protiv tog prijedloga.

Iako se u međuvremenu pojavila informacija da je odluka izglasana, na kraju nije bilo potvrde o tome. Vlada Republike Srpske je proglasila Dan žalosti zbog ovog tragičnog događaja te pozvala Vladu Federacije BiH da učini isto. Međutim, ministri iz RS-a u Vijeću ministara nisu podržali odluku o proglašenju Dana žalosti na državnom nivou.

Pitanje zašto ovakva odluka nije donesena na državnom nivou, nego je prepušteno entitetskim vlastima, ostaje nejasno. Ono što je sigurno jeste da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o proglašenju Dana žalosti.

Dženaza Nizami Hećimović, žrtvi ovog stravičnog događaja, bit će održana danas, a porodica je zamolila zvaničnike da ne prisustvuju. Podsjećamo da je Nizamu Hećimović uživo na Instagramu, pred očima njenog devetomjesečnog djeteta, ubio njen partner Nermin Sulejmanović. Sulejmanović je nakon toga izvršio još ubistava i ranio nekoliko ljudi, da bi se na kraju ubio kada ga je policija pronašla.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice, Sevlid Hurtić, je posjetio Gradačac izrazivši žaljenje što se ovakva tragedija nije spriječila. On je najavio da će tokom vikenda zatražiti od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH da sazove hitnu sjednicu s ciljem proglašavanja Dana žalosti, međutim, to se nije dogodilo do danas.

Trodnevna žalost je već proglašena u Gradačcu, a kasnije i u cijelom Tuzlanskom kantonu. Mnogi su kritikovali što ova odluka nije donesena na državnom nivou, obuhvatajući cijelu Bosnu i Hercegovinu.


Comments

Ostavite komentar