Zahtjev za saslušanje Vučića u istrazi zločina iz 1998. godine: Sumnje za ovaj zločin padaju na Albance.

Pravni zastupnik roditelja žrtava masakra u kafiću “Panda” u Peći, danas je podnio Tužiteljstvu za organizirani kriminal (TOK) zahtjev za saslušanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kao svjedoka u tom slučaju. Obitelji traže da se Vučić sasluša zbog njegovih ranijih izjava koje sugeriraju da Albanci nisu odgovorni za taj zločin.

U zahtjevu se citiraju Vučićeve izjave iz 2013. i 2015. godine, u kojima je izrazio sumnju u identitet počinitelja i istraživanje masakra. Tvrdio je da “gotovo zna” što se dogodilo u “Pandi”, ali da nema konkretnih dokaza. Njegova uloga kao tadašnjeg načelnika Zavoda za koordinaciju službi sigurnosti daje poseban značaj ovim izjavama.

Nekoliko dana nakon masakra 1998. godine, lokalni Albanci su uhapšeni zbog sumnje, ali su kasnije pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza. Istraga slučaja je kasno pokrenuta, tek 2015. godine, u Tužiteljstvu za organizirani kriminal. Do sada je saslušano oko 40 svjedoka, ali nije podignuta optužnica.

Roditelji žrtava su više puta tražili susret s Vučićem, no, unatoč njegovim javnim obećanjima, do sada se to nije dogodilo. Obitelji inzistiraju na tome da Vučić bude saslušan kao svjedok u slučaju “Panda”, s obzirom na važnost njegovih izjava i ulogu koju je imao kao šef sigurnosnih službi.

Masakr u kafiću “Panda” prije 25 godina ostavio je trajan trag, ubivši nekoliko mladih ljudi i ozlijedivši druge. Iako istraga još nije rezultirala optužnicom, roditelji traže istinu i odgovornost za taj strašan događaj.


Comments

Ostavite komentar