Kineski “gradovi spužve”: Ambiciozna inicijativa koja ne zaustavlja poplave

Kina se nedavno suočila s razornim poplavama koje su zahvatile gradove, uzrokujući gubitak života i veliku infrastrukturnu štetu. Ovaj događaj stavio je pod pitanje djelotvornost inicijative “Grad spužva” koja je pokrenuta 2015. godine kako bi se smanjio rizik od poplava u velikim gradovima. Unatoč naporima da se poveća otpornost na poplave i bolje upravlja kišnicom kroz različite tehničke i inženjerske prilagodbe, gradovi i dalje ostaju osjetljivi na obilne kiše.

U samo jednom mjesecu, poplave su prouzrokovale smrtni ishod, nestanak ljudi, oštetile tisuće domova i nanijele znatne ekonomske gubitke. Iako je “Grad spužva” bila planirana kako bi se bolje iskoristile “prirodne metode” i poboljšala distribucija i odvodnja vode, uvođenje tih rješenja nije bilo dosljedno. Iako je inicijativa bila obećavajuća, samo je mali broj gradova usvojio smjernice i razvijao zakone za njihovu primjenu.

Kina već duže vrijeme nastoji poboljšati svoju sposobnost suočavanja s ekstremnim vremenskim uvjetima i učiniti svoje naseljene gradove manje ranjivima na poplave i suše. Prema podacima iz 2018. godine, većina većih gradova u Kini ima izražen rizik od poplava. Iako su pilot inicijative pokazale pozitivan utjecaj, nedostatak dosljednosti u primjeni ovih mjera ukazuje na potrebu za daljnjim akcijama, uključujući izradu nacionalnog zakonodavstva koje će podržavati implementaciju “Gradova spužvi”.

Kritičari upozoravaju da čak i da su mjere “Gradova spužvi” potpuno implementirane, one same po sebi ne bi mogle spriječiti katastrofe poput ovogodišnjih poplava. Gradska infrastruktura koja se oslanja na ove koncepte ima svoje ograničenje u smislu koliko oborina može podnijeti. Učestalost izuzetno obilnih kiša, kao što se dogodilo u nekim područjima, može premašiti kapacitete ovakvih sustava.

Primjer poput grada Zhengzhou u provinciji Henan pokazuje da, unatoč značajnim ulaganjima u spužvaste gradove, ekstremno obilna kiša može premašiti kapacitete infrastrukture. Očito je da će, osim razvijanja tehnoloških i infrastrukturnih rješenja, biti potrebno i sveobuhvatno strateško planiranje kako bi se bolje suočili s budućim ekstremnim vremenskim uvjetima i poplavama.


Comments

Ostavite komentar