Visoke Cijene Plina za Grijanje Postale Teret za Građane u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo, plin za grijanje koji je nekada bio pristupačan i ekonomičan izbor, pretvorio se u luksuz za građane. Prošle godine, vlasti su donijele odluku o ukidanju subvencija za građane koji koriste plin za grijanje, istovremeno je cijena plina skočila za nevjerojatnih 100 posto.

Ovo je imalo ozbiljne posljedice koje su se brzo osjetile. Interes građana za korištenjem subvencija za priključak plina gotovo je nestao. Ova situacija postavlja pitanje održivosti i predvidljivosti energetske politike, koja bi trebala smanjiti zagađenje.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS, Almir Bečarević, istakao je da su cijene plina visoke i da je to razlog zašto građani odbijaju subvencije. Naveo je da postoji velik broj priključaka koji se ne koriste i da to značajno utječe na kvalitetu zraka.

Bečarević je istakao zabrinutost da umjesto privlačenja novih korisnika, postoji gubitak postojećih korisnika. Ovo pitanje održivosti i pristupačnosti energije stvara teret za građane koji se suočavaju s visokim troškovima grijanja i neizvjesnom budućnošću energetske politike.

Ova situacija ukazuje na potrebu za promišljenom energetskom politikom koja će osigurati pristup čistoj i pristupačnoj energiji za građane, uz održivo upravljanje resursima i zaštitu okoliša.


Comments

Ostavite komentar