Ministar Bečarević Ističe Sumnje u Troškove i Nabavke Kantonalnog Preduzeća Sarajevogas

Almir Bečarević, ministar u Vladi Kantona Sarajevo iz stranke SBiH, uputio je kritike prema troškovima reprezentacije i javnim nabavkama kantonalnog preduzeća Sarajevogas, istovremeno podnoseći prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Bečarević je ukazao na niz nelogičnosti u ovim segmentima.

Ministar je prvo skrenuo pažnju na troškove javnih nabavki Sarajevogasa. Izjavio je da je reprezentacija ovog preduzeća u prošloj godini iznosila 27.190 KM, dok su druga šest kantonalnih komunalnih preduzeća ukupno potrošila 30.167 KM na istu svrhu. Također je istakao da je reprezentacija Sarajevogasa za prvih šest mjeseci ove godine iznosila 9.021 KM, te da je ukupna reprezentacija za ovaj kantonalni period od 18 mjeseci iznosila 36.000 KM.

Bečarević se zatim osvrnuo na javne nabavke Sarajevogasa. Po njegovim riječima, preduzeće je kupilo znatne količine voća i napitaka, uz izdatke za restorane i Studentski centar. On je usporedio ove troškove sa sredstvima koja su na raspolaganju ministrima u Vladi Kantona Sarajevo za reprezentaciju, koja iznose 150 KM mjesečno po ministru.

Dalje, ministar Bečarević je naglasio pitanje utroška reprezentacije u 2022. godini, iznoseći da je prvobitno planiran iznos za ugostiteljske usluge bio 5.000 KM, a da je revidiranim planom javnih nabavki iznos podignut na 10.000 KM. Tvrdi da su računi za ugostiteljske usluge, prikazani u godišnjem obavještenju o dodjeli ugovora za neprioritetne usluge, iznosili 8.000 KM, dok je stvarna reprezentacija u istoj godini iznosila 27.190 KM.

Bečarević je također predočio financijske rezultate Sarajevogasa za prethodne godine. Naveo je da je preduzeće ostvarilo dobit od 1,2 miliona KM u 2021. godini, dok je u 2022. poslovalo s dobiti od 77.808 KM. Također je izvijestio da je dobit u prvih šest mjeseci 2023. iznosila 1,6 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 2,1 milion KM.

Ministar Bečarević je pozvao Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo da intervenira na osnovu istaknutih nelogičnosti. Istaknuo je da je Sarajevogas područje interesa jednog od tri zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, gdje se traži zapošljavanje. Ministar je ranije naveo da je riječ o zastupniku stranke Za nove generacije (ZNG), Damiru Marjanoviću, koji je negirao optužbe ministra Bečarevića.

Ministar je također podsjetio na otkazivanje 35 radnih mjesta u Sarajevogasu od strane vlade i resornog ministarstva. Međutim, spomenuti zastupnik i Nadzorni odbor Sarajevogasa, prema Bečarevićevim riječima, nisu pokazali interes za znatno smanjenje dobiti ili reprezentacije direktora. Ministar je naglasio da je iznos reprezentacije direktora Sarajevogasa veći od godišnje reprezentacije kantonalnih ministara ili drugih kantonalnih komunalnih preduzeća.

Konačno, Bečarević tvrdi da bi godišnji trošak zapošljavanja u Sarajevogasu iznosio 1,1 milion KM, te smatra da bi ovu cifru trebalo sagledati u kontekstu prošlogodišnje dobiti ili smanjenja dobiti u tekućoj godini.


Comments

Ostavite komentar