Ministar Konaković i ambasador Alkhurainej razgovarali o unapređenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Kuvajta

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, je održao sastanak sa ambasadorom Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini, Zaherom Alkhurainejem, 9. augusta 2023. godine. Tokom ovog sastanka, ministar Konaković je istakao prijateljske odnose između Bosne i Hercegovine i Kuvajta, te je naglasio značaj unapređenja ekonomske saradnje između dvije zemlje i privlačenja kuvajtskih investitora.

Ministar Konaković je također istakao čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine da ispuni uslove za članstvo u Evropskoj uniji, što će dodatno povećati atraktivnost zemlje za strane investitore. Razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ministar je naglasio važnost nastavka reformi kako bi se postigao napredak na putu ka EU.

Tokom sastanka, razgovarano je i o razmjeni visokih posjeta između dvije zemlje. Ministar Konaković je najavio svoju namjeru da posjeti Državu Kuvajt u oktobru ili novembru ove godine, izrazivši interes za posjetu kuvajtskih zvaničnika Bosni i Hercegovini.

Pitanje administrativnih prepreka vezanih za sticanje vlasništva nad nekretninama u Bosni i Hercegovini od strane državljana Kuvajta također je bilo tema razgovora. Ministar Konaković i ambasador Alkhurainej su istakli značaj unapređenja saradnje u oblastima poslovanja, obrazovanja i zdravstva.

Ambasador Alkhurainej je informisao ministra Konakovića o izborima koji su održani u junu te godine i formiranju nove Vlade Kuvajta. On je također prenio pozdrave ministra vanjskih poslova Kuvajta, šeika Salema Abdullah Al-Jaber Al-Sabaha.

U vezi bilateralne saradnje, ambasador je naglasio potrebu za unapređenjem saradnje u različitim oblastima, uključujući poslovanje, obrazovanje i zdravstvo. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dobrim međusobnim odnosima i podrškom u kandidaturama za pozicije u međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Sagovornici su se složili da će se odnosi između Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt nastaviti razvijati na obostranu korist obiju zemalja, a ambasador Alkhurainej je informisao ministra Konakovića o kandidaturi Kuvajta za članstvo u Vijeću za ljudska prava UN-a za period 2024-2026.


Comments

Ostavite komentar