Pregovori o evropskim zakonima i imenovanju novog ministra finansija BiH

Planira se da se za dvije sedmice ponovno okupe visoki politički lideri Bosne i Hercegovine (BiH), Nermin Nikšić, Milorad Dodik i Dragan Čović, kako bi potvrdili dogovore postignute 24. jula. Glavna tačka sastanka bit će usaglašavanje seta evropskih zakona. Također, očekuje se imenovanje novog ministra finansija BiH iz stranke SNSD.

Ponovni sastanak u Sarajevu: Visoki politički lideri planiraju se sastati ponovno u Sarajevu, sa ciljem potvrde dogovora koje su postigli 24. jula. Ovaj sastanak je ključan za daljnji evropski put Bosne i Hercegovine te za stabilnost unutar zemlje. Nakon tog sastanka, planira se održati i sjednica Parlamentarne skupštine BiH kako bi se donijeli važni zakoni.

Imenovanje novog ministra finansija: Jedan od važnih koraka predstoji i imenovanju novog ministra finansija BiH. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, trebala bi predložiti Srđana Amidžića za ovu funkciju kako bi se osiguralo otključavanje cijelog procesa. Očekuje se da će ovo imenovanje biti na dnevnom redu s obzirom na relaksirane odnose među liderima.

Očekivane sjednice parlamenta i zakoni: Nakon imenovanja novog ministra finansija, očekuje se održavanje sjednice Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti usvojeni ključni evropski zakoni. Ovi zakoni su od izuzetnog značaja za evropski put zemlje i napredak u integraciji sa Europskom unijom.

Formiranje radnih grupa za pravosuđe: U julu je predloženo formiranje radnih grupa koje će raditi na nacrtima zakona iz oblasti pravosuđa. Poseban fokus će biti na rješavanju pitanja Ustavnog suda BiH, što je bila istaknuta želja lidera Milorada Dodika.

Optimizam lidera: Lideri su ranije izrazili optimizam u vezi postizanja dogovora i usvajanja zakona. Dragana Čovića je izjavio kako se nada da će do 22. augusta biti kompletirano Vijeće ministara i usvojeni ključni zakoni.

Izlazak iz perioda galame i budući koraci: Milorad Dodik je najavio izlazak iz perioda konflikata i napetosti te potvrdio postignuti dogovor. Očekuje se i popuna Ustavnog suda BiH sudijama iz Republike Srpske. Međutim, postoji i pitanje kako će se nastaviti odnos prema institucijama i Ustavu BiH te hoće li se sprovoditi daljnji udari na Dejtonski mirovni sporazum. To će, između ostalog, ovisiti o partnerima u vlasti, međunarodnoj zajednici i unutarnjim dinamikama.


Comments

Ostavite komentar