Nebeski spektakl: suze Sv. Lovre osvjetljavaju noćno nebo

Svake godine, u periodu od 7. jula do 24. augusta, noćno nebo postaje posebno očaravajuće, posebno kada ga posmatrate sa područja gdje svjetlosno zagađenje nije preveliko. Ovaj nebeski spektakl poznat je kao meteorska kiša “Suze Sv. Lovre”, a njen vrhunac dostiže ovog vikenda, u noći sa 12. na 13. august.

Ovo je jedinstvena prilika za zaljubljenike u astronomiju i sve one koji vole posmatrati čuda prirode. Uvjeti za promatranje ovih meteora, poznatih i kao Perzeidi, su ove godine izuzetno povoljni. Mjesec svojom svjetlošću gotovo da neće ometati vidljivost ovog nebeskog događaja, a i vremenska prognoza za vikend obećava povoljne uslove. Na nebu ćete moći vidjeti više od 100 meteora u jednom satu.

Ova meteorska kiša ima svoje podrijetlo u repu kometa Swift-Tuttle, koji je posljednji put prošao kroz Sunčev sustav 1992. godine. Iako za njegovo puno kretanje oko Sunca treba čak 133 zemaljske godine, njegov dugi rep omogućava nam da svake godine uživamo u ovom spektakularnom događaju.

Astronomi savjetuju da se ne gleda direktno u radijant, to jest ishodišnu točku meteorskog roja, kako bi se bolje uočili meteoriti. Preporučuje se da ležite na tlu dok posmatrate nebo kako biste imali bolji pogled. Također, važno je napomenuti da bi oči trebale imati najmanje 30 minuta prilagodbe na noćne uvjete kako bi se u potpunosti mogli prepustiti ovom nebeskom šouu.

Perzeidi će biti vidljivi tokom cijele noći, a najbolje vrijeme za posmatranje je od ponoći do pred zoru. Ako imate priliku, potražite mjesto u prirodi gdje svjetlosno zagađenje nije previše izraženo i prepustite se ovom čarobnom nebeskom fenomenu. Suze Sv. Lovre će vas osvojiti svojom ljepotom i podsjetiti na čuda koja nas okružuju u beskrajnom svemiru.


Comments

Ostavite komentar