Italijanska vlada šokirala građane: SMS porukom otkazala socijalne beneficije za hiljade porodica

Italijanska vlada, predvođena premijerkom Giorgiom Meloni, donijela je odluku o ukidanju socijalnih beneficija za čak 169.000 porodica. Međutim, način na koji je ova odluka saopćena izazvao je ogorčenje i kritike javnosti. Vlada je odluku prema kojoj će socijalne naknade biti ukinute porodicama koje nemaju osobe s invaliditetom, maloljetnike ili starije osobe od 65 godina, obavijestila putem SMS poruka.

Socijalne beneficije koje su sada ukinute obuhvaćale su mjesečne naknade za porodice i pojedince s niskim primanjima, kao i za nezaposlene. Program isplate ovih naknada uveden je 2019. godine pod vodstvom tadašnjeg premijera Giuseppea Conte-a. Unatoč protivljenju desnice u Italiji, ove naknade bile su jedno od glavnih predizbornih obećanja u to vrijeme.

Vijest o ukidanju socijalnih beneficija izazvala je velike proteste u Napulju, gdje se bilježi i najveći broj korisnika ove usluge. Ljudi su izrazili nezadovoljstvo i zatražili bolje objašnjenje odluke koja je sadržana u kratkoj SMS poruci.

Ovo nije kraj mjera štednje koje vlada provodi. Prema informacijama medija Rai News, dodatnih 80.000 porodica bit će obaviješteno tijekom augusta i septembra o ukidanju ovakvih vrsta beneficija.

Odluka o ukidanju socijalnih naknada izaziva zabrinutost među građanima i dovodi u pitanje socijalnu sigurnost najranjivijih skupina u društvu. Dok vlada tvrdi da je ovo dio mjera štednje, kritičari ističu da će ova odluka imati negativan utjecaj na život mnogih obitelji i pojedinaca koji ovise o tim naknadama kako bi preživjeli.


Comments

Ostavite komentar