Suđenje Trumpu uživo: Bivši predsjednik odbacuje optužbe i izjašnjava se da nije kriv

Bivši američki predsjednik Donald Trump započeo je suočavanje s jednim od najvažnijih pravnih izazova do sada – suđenje zbog zavjere u cilju poništenja svog poraza na izborima 2020. godine. Ova optužnica smatra se najozbiljnijom među brojnim drugim postupcima koji su pokrenuti protiv Trumpa.

Na sudskom ročištu održanom u četvrtak, 3. augusta, Trump je službeno optužen zbog četiri tačke optužnice, uključujući zavjeru za prijevaru države, zavjeru protiv prava građana i utjecaj na svjedoke. Međutim, Trump se izjasnio kao nevin i odbacio sve optužbe. On je istaknuo da su istražitelji pokrenuli “lov na vještice” kako bi zaustavili njegovu političku kampanju.

Nakon objave ankete Reutersa i Ipsosa, pokazalo se da oko polovice republikanaca ne bi glasalo za Trumpa ukoliko bude osuđen. Anketa je pokazala da 45 posto republikanskih birača ne bi podržalo Trumpa u tom slučaju, dok bi 35 posto to učinilo, dok ostali nisu donijeli konačan stav. Ovo je važno saznati s obzirom na Trumpove političke ambicije i predsjedničke izbore iduće godine.

Suđenje Trumpu donosi pojačano osiguranje u Washingtonu zbog očekivanog interesa i medijske pažnje. Bivši predsjednik se trenutno suočava s još dva postupka, uključujući jedan u saveznoj državi New York zbog isplata pornoglumici kako bi šutjela o njihovu odnosu i drugi na federalnoj razini zbog odnošenja povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine.

Anketa je također pokazala da Trumpova popularnost unutar republikanske stranke i dalje raste, dok je podrška njegovom potencijalnom protukandidatu, guverneru Floride Ronu DeSantisu, opala. Trump trenutno uživa podršku od 47 posto republikanskih birača, dok je DeSantisova popularnost pala za šest postotnih bodova, na 13 posto.

Suđenje Donaldu Trumpu zasigurno će pratiti cijeli svijet, a politička i pravna budućnost bivšeg predsjednika bit će u središtu pažnje. Svi detalji ovog važnog suđenja mogu se pratiti uživo putem našeg portala, gdje ćemo redovno izvještavati o svim relevantnim događajima.


Comments

Ostavite komentar