Rekordan broj tajnih dekreta: Putin izdao 62 posto tajnih odluka u julu 2023

U julu 2023. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je izdao rekordan broj tajnih dekreta, što je značajan porast u odnosu na prethodne godine svog predsjedničkog mandata. Serijski brojevi dekreta ukazuju na to da je čak 62 posto Putinovih dekreta bilo klasificirano kao tajno.

Takav visok udio tajnih dekreta nije viđen za vrijeme Putinovog predsjednikovanja, a samo jednom u povijesti moderne Rusije zabilježen je sličan postotak, i to 64 posto u januaru 1999. godine.

Izvještaji sugeriraju da su tajni dekreti često povezani s nagrađivanjem vojnika koji sudjeluju u borbenim akcijama, uključujući i posthumna priznanja. Posebno se primjećuje značajan porast broja tajnih dekreta nakon početka ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u martu 2022. godine. Tada je udio tajnih dekreta dostigao 54 posto u odnosu na ukupan broj dekreta, a taj se broj sada dodatno povećao usred onoga što se naziva “velikom Ukrajinskom protuofanzivom”.

Ovakav nagli porast tajnih dekreta može izazvati zabrinutost i postavlja pitanja o transparentnosti i otvorenosti vlasti u Rusiji. Tajnost dekreta može utjecati na transparentnost odluka koje utječu na rusko društvo i međunarodnu zajednicu, posebno u kontekstu konflikta s Ukrajinom.

Dekreti predstavljaju ključne političke instrumente kojima predsjednik može utjecati na različite aspekte društva, gospodarstva i vojnih pitanja. Stoga je važno da građani imaju pristup informacijama o tim odlukama kako bi se osigurala odgovornost i transparentnost vlasti.

Iako je nagrađivanje vojnika koji se bore za svoju zemlju razumljivo, korištenje tajnih dekreta u tako značajnom broju može izazvati sumnje i postavlja pitanje zašto se odluke skrivaju od javnosti.

U svakom slučaju, visok udio tajnih dekreta u Putinovom predsjedničkom mandatu podiže važna pitanja o demokratskom sustavu i transparentnosti u Rusiji, te zahtijeva pažnju kako domaće tako i međunarodne javnosti.


Comments

Ostavite komentar