Unutarnji teror: Izraelske snage devastiraju palestinsku infrastrukturu – Bunari i izvori betonom zatrpavani

Nove metode represije izraelskih snaga prema palestinskom stanovništvu postale su još surovije, s ciljem da se ograniče privredne i ekonomske sposobnosti Palestinaca. U regiji Al-Hijrah, smještenoj južno od Hebrona, izraelske snage pokrenule su operaciju zatrpavanja bunara i izvora betonom, koristeći tešku mehanizaciju, uključujući buldožere, mješalice za beton i industrijske pumpe.

Najnovija žrtva ovih brutalnih mjera je porodica Dudin koja je izgubila otprilike pet dunuma poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu. Uništavanjem i betoniranjem njihovih vodenih izvora, stanovnici palestinskih zajednica suočeni su s teškom humanitarnom krizom, jer im je uskraćen pristup ključnom resursu – čistoj vodi, neophodnoj za njihove svakodnevne potrebe i poljoprivredne aktivnosti.

Ovaj okrutni čin izazvao je opravdani bijes i osudu raznih organizacija za ljudska prava i palestinskih vlasti. Kritičari smatraju da takve akcije ne samo da krše međunarodno pravo, već i doprinose ciklusu nasilja i nestabilnosti u regiji. Nastavak ovakve politike izraelskih snaga stvara neizvjesnu budućnost za porodicu Dudin i mnoge druge Palestince u regiji, jer uništavanje njihove zemlje i vode ima teške posljedice po njihove živote, ekonomiju i ekologiju.

Unatoč tvrdnjama Izraela da su ove akcije “sigurnosne mjere”, međunarodna zajednica poziva na zaustavljanje takvog nasilja koje ne samo da nanosi nepravedne posljedice civilima, već i dodatno pogoršava već teške uvjete života u okupiranim područjima. Potrebno je hitno poduzeti korake kako bi se osigurala zaštita ljudskih prava i stvorili uvjeti za mir i pravednost u regiji.


Comments

Ostavite komentar