Sukobi u Banovićima: Pristalice SDA se sukobile s policijom, nova većina pokušava preuzeti Općinu

Jutros je došlo do dramatične situacije u Banovićima kada su članovi nove većine, koja je na vanrednoj sjednici izglasala novo rukovodstvo, pokušali ući u prostorije Općine. Međutim, pristalice općinskog načelnika Bege Gutića, koji je i član SDA, ih je dočekala ispred zgrade, a uskoro se sukobila s policijom koja je stigla na mjesto događaja.

Nova većina u Općini Banovići čini 11 vijećnika iz PDA, dva iz SDA i jedan iz NiP-a, koji su najavili oštar ulazak u Općinu kako bi preuzeli upravljanje tim organom, nakon što su na vanrednoj sjednici izglasali novo rukovodstvo.

Načelnik Gutić je pozvao svoje pristalice da uđu u zgradu, no policija im to nije dozvolila, što je izazvalo sukob. Gutić tvrdi da iza pristalica nove većine stoji PDA i optužuje ih da vrše udar na državu, rušeći ustavni poredak. S druge strane, članovi nove većine tvrde da su odluke na vanrednoj sjednici u skladu sa zakonom i da će održati referendum za smjenu općinskog načelnika 5. augusta.

Jedan od problema koji se javio je i činjenica da Gutić odbija dati službeni pečat novoj većini, zbog čega njihove odluke nisu na snazi, niti su objavljene u Službenom listu. Iz nove većine ga optužuju za opstrukciju njihovih odluka, uključujući i odluku o njegovom opozivu.

Situacija u Banovićima je napeta, a spor oko preuzimanja Općine izazvao je nesuglasice između pristalica i suprotstavljenih strana. Očekuje se dalji razvoj događaja kako bi se vidjelo kako će se situacija razriješiti i tko će preuzeti kontrolu nad Općinom Banovići.


Comments

Ostavite komentar