Danas na dnevnom redu Delegata Doma naroda PFBiH – Razmatranje Izmjena Zakona o Trezoru FBiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas raspravljaju o važnim pitanjima na sjednici po skraćenom postupku. Jedna od glavnih tema je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru u FBiH, koji je predložila Vlada FBiH. Cilj ovih izmjena je usklađivanje sa Zakonom o budžetima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru.

Također, na dnevnom redu je i razmatranje Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period od 2024. do 2026. godine, što će biti od velike važnosti za planiranje budžetskih prioriteta u narednim godinama.

Tema koja će biti posebno značajna je usvajanje Prijedloga zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH. Ovaj zakon, koji je prošao usvajanje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ima za cilj vratiti ponos i dostojanstvo civilnim žrtvama rata, nakon dugih 28 godina od završetka sukoba.

Također, Delegati će se izjasniti o setu energetskih zakona koji su prethodno usvojeni na sjednici Predstavničkog doma 6. jula. To uključuje Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Dodatno, planirano je razmatranje prijedloga rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, iako postoji mogućnost da ova tačka bude povučena s dnevnog reda radi dodatnih dorada od strane Vlade FBiH.

Današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ima ključnu ulogu u donošenju odluka koje će utjecati na finansijsku stabilnost, energiju i zaštitu prava građana u Federaciji BiH. Delegati će morati pažljivo razmotriti sve prijedloge zakona kako bi osigurali najbolje interese i napredak za Federaciju BiH i njene građane.


Comments

Ostavite komentar