Švedski premijer izrazio zabrinutost zbog porasta zahtjeva za spaljivanje Kur'ana

Švedski premijer Ulf Kristersson izrazio je izuzetnu zabrinutost zbog sve većeg broja zahtjeva za održavanje demonstracija u kojima se oskrnavljuje Kur'an, što je izazvalo rastući bijes muslimanske zajednice zbog nedavnih napada na ovu svetu knjigu islama.

Incidenti spaljivanja Kur'ana u Švedskoj i Danskoj izazvali su osudu većine muslimanskih zemalja, uključujući Tursku, koja ima značajnu ulogu u podršci Švedskoj za pridruživanje NATO-u, što je sada važan cilj Stockholma nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kristersson je za švedsku novinsku agenciju TT izjavio da je policiji podneseno nekoliko novih zahtjeva za dozvolu za održavanje demonstracija u kojima se ponovno planira skrnavljenje Kur'ana.

“Ako ti zahtjevi budu odobreni, suočit ćemo se s danima velikog rizika i mogućim ozbiljnim posljedicama. Ovo me izuzetno zabrinjava i trebamo biti oprezni s tim što bi moglo slijediti”, rekao je Kristersson.

Protestanti, ljuti zbog najavljenog spaljivanja Kur'ana, provalili su u zgradu Švedske ambasade u Bagdadu 20. jula, izazivajući požar.

Premijer je naglasio da je konačna odluka o dozvoli za demonstracije u nadležnosti policije.


Comments

Ostavite komentar