Inovativni pristup: Kako jedna od najbogatijih zemalja suzbija pušenje zamjenama

Premijer Rishi Sunak naglašava ključnu ulogu borbe protiv duhanskog dima u smanjenju pritiska na zdravstveni sistem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njegova strategija “Swap to stop” ističe bezdimne alternative kao pragmatično rješenje umjesto klasičnog pušenja. Informisanje građana, posebno pušača, o sigurnim alternativama je od suštinskog značaja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, prepoznato je da će punoljetni pušači lakše prestati pušiti ako im se ponudi sigurna alternativa koja zadovoljava njihovu potrebu za nikotinom. Premijer smatra da pravovremeno djelovanje i podrška pušačima da pređu na bezdimne alternative donosi konkretne prednosti za javno zdravlje.

Ova politika je povezana sa širim pristupom javnom zdravlju, koji uključuje deklaracije o kalorijama na hrani i piću i osiguranje lijekova za gojaznost. Premijer ističe da, iako nije pušač niti konzumira alkohol, prepoznaje zavisnost od šećera iz trske kao bolju opciju od fruktoze za njegovo zdravlje.

Svjetska zdravstvena zajednica (WHO) sugeriše prestanak konzumacije šećera bez prelaska na zamjene, ali Britanska državna zdravstvena služba i druge institucije ocjenjuju zaslađivače kao sigurne nakon stroge procjene. Unatoč WHO-ovom principu zabrane kod bezdimnih alternativa, podrška ovim alternativama je porasla proteklih godina.

Primjer Švedske, gdje je uvedena alternativa konzumiranju cigareta putem duhana za oralnu upotrebu, pokazuje da je stopa pušenja drastično smanjena, što doprinosi i smanjenju karcinoma, uključujući karcinom usne duplje. Bezdimne alternative pružaju bolje opcije za pušače koji ne žele prestati pušiti.

Iako bi idealan pristup bio da ljudi nikad ne počnu pušiti, premijer prepoznaje da idealizam ne smije biti neprijatelj dobroj strategiji. Elektronske cigarete i druge bezdimne alternative često su najbolji način da pušači prestanu pušiti, uz istovremeno smanjenje pritiska na zdravstveni sistem.


Comments

Ostavite komentar